Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahandusminister Mart Võrklaev luiskab kokkuhoiust, sest asendustegevustele leitakse lausa miljoneid

-
10.04.2024
Kehv peaminister ja veel kehvem rahandusminister.
© UU

Kui küsida peaminister Kaja Kallaselt või rahandusminister Mart Võrklaevalt mistahes rahastuse kohta, siis tuleb kohe vastus, et raha ei olevat, pisut räägitakse ka kokkuhoiust, samas aga leitakse asendustegevustele kümneid ja sadu tuhandeid ning ja miljoneid eurosid.

Nii väitis rahandusminister Mart Võrklaev kolmapäevases valitsuse infotunnis: “Saan kinnitada, et praegune valitsus mitte ainult ei mõtle kokkuhoiukohtade üle, vaid on tegelikult päris jõulisi samme juba astunud. /…/ Rahandusministrina olen võtnud tugevalt selle positsiooni, et iga kulu kohta tuleb küsida, kas see on praegusel hetkel kõige vajalikum ja mille arvelt see tuleb. /…/ Tuleb vaadata, milline on riigieelarve seis praegu, milline on see olukord meie ümber ja kas iga kulu, mis me planeerinud oleme, on tõesti põhjendatud ja vajalik.”

Postimees kirjutab samas: “Uuringute-eelsed uuringud, suvepeod-kontserdid, reisid ja enesereklaamiplakatid – riigiasutustel võib n-ö teavitustöö peale kuluda kümneid miljoneid eurosid aastas. Läinud aastal kulutasid ametid, kohalikud omavalitsused, riigi rahastusega seotud ettevõtmised või firmad igat masti infotegevusele julgelt kümneid miljoneid eurosid, selgub riigihangete registrist. Tänavu on vähem kui kolme kuuga sedalaadi tegevustele kulunud enam kui 15 miljonit eurot. Lubatud kärpeid ei paista kuskilt. Hulga hoogsamalt tegeleb valitsus uute tulude leidmisega: käesolevast aastast hakkas kehtima käibemaksumäärana senise 20 protsendi asemel 22 protsenti. Kerkisid aktsiisid ja maamaks, mais tõuseb kütuseaktsiis. Järgmisest aastast soovitakse hakata rakendama automaksu ning tõsta tulumaks 20 protsendilt 22 peale.”

Eraldi on välja toodud: Kultuuriministeerium vajas läinud aastal näiteks 33 800 euro eest hanget “Kultuurilise mitmekesisuse valdkonna visuaalse identiteedi loomine”. 36 400 euro eest aga telliti uuring “Disainikasutus Eesti ettevõtetes ja sihtasutustes”. Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutusel (EISA) on sõlmitud hangete kogumaksumus 20,5 miljonit eurot. Programmi Trade with Estonia suhtekorraldus- ja kommunikatsiooniteenuse eest oli EISA valmis maksma 1,7 miljonit eurot. Eesti Energia on läinud aastal teinud 350 000 eurose hanke sõidukitele reklaamkirjade kleepimisele. Üritusturundusagentuuri teenust telliti 890 000 euro eest. Riigi Tugiteenuste Keskus tellis ligi 300 000 euro eest Praxiselt ja teistelt osalistelt koolitusprogrammi, mille sisu on avaliku sektori töötajatele ja ametnikele poliitikakujundamise oskuste õpetamine aastail 2023–2025.

Nagu näha, ei soovi Võrklaev võtta raha ära ei “disainikasutuselt”, “visuaalselt identiteedilt” ega “poliitikakujundamise oskustelt”, küll aga võetakse raha ära suurperedelt ja laste huvihariduselt.

Uued Uudised