Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peaminister Kaja Kallas andis mõista, et riigikaitset prioriteediks ei seata, vähemalt mitte rohepöörde ees

-
10.04.2024
Praegu peaks valitsus paneb põhirõhu kaitsevõimele, kuid Kaja Kallas tahab hoopis elektriautosid arendada. Pilt kaitseväelastest on illustratiivne.
© UU

EKRE saadik Alar Laneman on juba mitmel korral tõstatanud küsimuse, et kui riigil on vähe raha ja Venemaa kallaletung on ülimalt reaalne, siis tasuks keskenduda sõjalise võimekuse tõstmisele, lükates samas tahaplaanile nii rohepöördeküsimused kui ka tasakaalus eelarve fetiši. Peaminister Kaja Kallas sellist riigikaitsele pühendumist ei toeta.

“Minu küsimus on otseselt seotud meie riigi ees seisvate tõsiste ülesannetega ja nimelt selle vaatega, et kas need ülesanded on olulisuse järjekorras, kui asi läheb täitmiseks. Nimetame kõigepealt riigikaitse tugevdamist sõja läheneva ohu tingimustes, rohepööret oma otseste kulude kui ka ärajäävate tuludega, eelarve päästmist, taustal majanduslangus, ja nii edasi. Eksistentsiaalseks probleemiks on antud loetelus tegelikult ainult esimene: see on lähenev sõjaoht. Hetkeolukorda võib kirjeldada sellise näitega, et kui pere on hõivatud oma uue kodu juures päikesepaneelide paigaldamisega ja näeb, et värava taga on kirvega kurikael, siis tõenäoliselt pere katkestab tegevuse, likvideerib selle ohu, kaasab korrakaitsjad ja siis jätkab pooleli jäänud tegevustega. Kui me vaatame meediapilti, siis see oht läheneb. Meil ei ole vahendeid, rahalisi vahendeid, et osta mürske, väheneb abi ja aeglane on abi Ukrainale. Selles olukorras peab küsima, et kas me ei peaks üle vaatama oma prioriteetide järjekorras, seades esimesele kohale kõige olulisemad. Kui rohepööre, suured projektid, ka eelarve tasakaal, viibib mõne aja, ei juhtu midagi hullu. Kui me jääme hätta riigikaitse ülesehitamisega, siis on oht meile kõigile,” küsis Alar Laneman.

Kaja Kallas tunnistas, et kaitsevõimekus on oluline, kuid lisas, et “Eesti julgeoleku tagamine ei ole ainult mitte sõjaline julgeolek, vaid see on palju laiem”, tuues mängu ka infosõja, rohepöördele tuginevad energeetika ja Eesti digiriigi. Sellega näitas peaminister, et ta kas ei saa aru Alar Lanemani teemapüstitusest, et rahapuudusel tuleks eelistada ühte paljudest valdkondadest, mitte kõiki korraga, või siis ei kavatse ta ideoloogilistel põhjustel loobuda rohepöördest ja “tasakaalus eelarvest”.

Alar Laneman küsis üle: “Te mainisite ka mittesõjalisi aspekte. /…/. Kui rahvakeeli väljenduda, siis võib-olla peaks vaatama rohkem, kuidas võib-olla tuuliku- ja päikesepaneelipoisid puhkaksid jalga natukene, ja varjendi- ja piirivööndirajajad annaksid oma tööle hoogu juurde. /…/ Ma arvan, et võib-olla neid prioriteete peaks uuesti vaatama. Kui kuskil meil jääb midagi tegemata selles rohepöördes, paar aastat midagi hullu ei juhtu. Aga see võib anda meile ressursid mingis muus kriitilises valdkonnas.”

Kuigi Laneman soovitas piirduda ühe prioriteediga, tõi Kaja Kallas vastuses taas välja hästi laia tegevusvälja, millega valitsus pidavat tegelema, seostades neid kõiki kaitsevajadustega. Sellepeale küsis EKRE saadik Evelin Poolamets: “Te ütlesite, et rohepööre on osa riigi julgeolekust. Palun selgitage, kuidas aitab Eesti julgeolekule kaasa üleminek elektriautodele.”

Kaja Kallas vastas, et “Ma enne just seletasin, et roheenergeetika või energiaportfelli mitmekesistamine, see on Eesti julgeolekule väga oluliselt vajalik. /…/ et selliseid autosid saab laadida ka juhul, kui mingil põhjusel peaks olema ligipääs naftale piiratud, tulenevalt sellest, milline on geopoliitiline olukord.”

See näitab, et valetab ka rahandusminister Mart Võrklaev, kes ütles samuti kolmapäeval infotunnis: “Rahandusministrina olen võtnud tugevalt selle positsiooni, et iga kulu kohta tuleb küsida, kas see on praegusel hetkel kõige vajalikum.” Tema vale paljastub nii Kaja Kallase öeldus kui ka Postimehe artiklis “Kummalised uuringud ja teenused räsivad riigi rahakotti” selle kohta, kuhu raha massiliselt paisatakse.

Seega – isegi kui Vene sõjavägi on Eestisse sisse tungimas, ei kavatse Kaja Kallas rohepööret ega tasakaalus eelarvet pausile panna. Eesti kaitsmine ei näi Reformierakonnale prioriteet olevat.

Allikas: Riigikogu stenogrammid