Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Prigožin 2”: propagandakanal Delfi püüdis tuult väljal

-
11.04.2024
Delfi meediamaja
© UU

Propagandakanalid Politico ja Delfi üritasid enne Euroopa Parlamendi valimisi „Prigožin 2“ ning kiskusid sisse EKRE kandidaadi Jaak Madisoni, kuid nagu ikka, ilma nende poolt loodetud tulemuseta.

Jaak Madison: „Politico avaldas loo ja küsisid ka minu käest eelnevalt kommentaari seoses mingi väljaandega Voice of Europe, mis on siis tuvastatud mingite Tšehhi uurijate poolt kui venelastele kasuliku väljaandega. Nimelt olin ma millalgi möödunud aastal andnud neile intervjuu, kus teemadeks nii rohepööre, migratsioon kui ka Venemaa ja Ukraina. See oli muidugi mitmeid kuid enne seda, kui üldse keegi tuvastas nende võimaliku sideme venelastega.

Selle peale helistab Eesti ajakirjanduse tõusev täht Delfis, kes oli enne 2023. aasta Riigikogu valimisi Prigožini “skandaali” kirjutajaid Delfis, prl Elisabeth Viil. Küsib küsimusi seoses Voice of Europe’ga.

“Mida te arvate sellest?”. Ma vastu: “Midagi ma ei arva, miks ma peaksin midagi arvama mingist väljaandest, keda olen korra elus näinud möödunud aastal?”

Uus küsimus: “Kas teile pakuti raha intervjuu eest või teate, et kellelegi pakuti?” Ma vastu: “Ei pakutud mulle ja pole pakkumist ning andmist ka pealt näinud.”

“Kuid miks andsite intervjuu nendele? Kas oma vaadete tutvustamiseks?”

Ma vastu: “Vabandust, ma annan praegu teile ka intervjuu, kuigi olete propagandaväljaanne ja minu valijaid Delfi lugejate hulgas ülemäära vast pole, ning kes kohe peale Riigikogu valimisi unustas Prigožini olemasolugi ära. Viisaka inimesena sa annad intervjuu väljaannetele ja ütled oma seisukoha välja.”

Siis esitan aga mina vastuküsimuse: “Kas te ise olete ikka selle intervjuu ära vaadanud ja kuulanud?” Vastus: “Ei ole”. Ma vastu, et see on tõsine ajakirjandus, kus teed lugu ilma, et üldse teakski, mis oli intervjuu sisu.

Lihtsalt infoks, et intervjuus rääkisin sellest, miks Venemaa on julgeolekuoht ja miks Ukrainale tuleb relvastust anda.“

Nii ilmuski Delfis lugu, kus kirjeldati, kuidas „hiljuti Vene luure karvase käega seostatud meediakanalile Voice of Europe on intervjuusid andnud 16 Euroopa Parlamendi käreparempoolse leeri saadikut, nende seas ka Eestist pärit EKRE poliitik Jaak Madison“.

Pika loo sees oli Madisoni kohta vaid selline lõik: „Madison selgitas Politicole, et tema väljendas kanalis Ukrainat toetavaid seisukohti, öeldes usutlejale: „Venemaa on meie vaenlane ja me peame andma Ukrainale relvi.“ Eesti poliitiku väitel ei püütud teda veenda, et ta eksib.

Küll aga oli loo pealkiri ja rõhuasetus delfilikult ühemõtteline.