Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola piiril Valgevenega toimus illegaalsete migrantide rünnak, Leedu on valmis rändekriisi süvenemiseks

-
11.04.2024
Tara Poola-Valgevene piiril.
© Scanpix

Leedu piirivalve andmetel üritas kolmapäeval  ebaseaduslikult Poola tungida 450 migranti. Samal ajal saadeti Leedu piirilt tagasi seitse migranti.

Leedu piirivalvurite sõnul üritasid migrandid tungida Poolasse mitmesajainimeselise rühmana, käitusid ründavalt ja nende tõrjumiseks tuli kasutada sõjaväe abi.

“Kolleegidel õnnestus see konflikt edukalt lahendada ja tõkestada migrantide ebaseaduslik sisenemine,” ütles piirivalve juht Rustamas Liubaevas ajakirjanikele.

“Rikkumine leidis aset (…) piirilõigul, mida alles ehitatakse, kogu taristu ei ole veel täielikult välja arendatud, mistõttu migrandid üritasid tungida vägivaldselt üle piiri.”

Liubaevase sõnul loopisid migrandid piirivalvurite suunas kive ja olid relvastatud isetehtud tööriistadega. Keegi tõsiselt kannatada ei saanud.

Leedu siseminister Agnė Bilotaitė kinnitas neljapäeval seoses äsjase ebaseaduslike migrantide vahejuhtumiga Poola-Valgevene piiril, et Leedu ametkonnad on valmis reageerima.

“Soovime teile kinnitada, et Leedu jälgib olukorda ja valvsuse tase on kõrgeim,” ütles minister pressikonverentsil ajakirjanikele.

Ta ütles, et vajadusel saab piirivalvuritele appi saata sõjaväelased ja teiste ametkondade töötajaid. “Algoritmid on juba pikka aega valmis ja neid täiustatakse,” ütles Bilotaitė.

Bilotaitė ütles, et tal puudub luureteave, et sarnaseid rikkumisi võiks juhtuda Leedu piiri lähedal. “Kuid Poola piiril toimuvas näeme suundumust, et kui neid inimesi läbi ei lasta, jääb oht, et need isikud võidakse organiseeritult meie või Läti alale suruda,” ütles minister.

Ta usub, et migrantide rühma ilmumise Poola piirile korraldasid Valgevene režiim ja piirivalve.

Liubaevase sõnul on rände suundumused piirkonnas halvad, kuid Leedu sõjaväge pole veel vaja kaasata.

Poolas tuvastatakse iga päev umbes 250 ebaseaduslikku piiriületuskatset, Leedus aga harva.

Rändevoog Valgevenest Euroopa Liidu idapoolsetesse riikidesse sai alguse 2021. aastal ning lääs süüdistab selle korraldamises Minski režiimi.

Toona saabus Valgevenest Leetu seadusvastaselt ligi 4200 inimest, kuid enamik neist lahkus riigist pärast liikumispiirangute kaotamist.

Selle aja jooksul on Leedu piirivalvurid saatnud tagasi rohkem kui 22 000 migranti. Tänavu on piirivalvurid takistanud keelatud kohtades Valgevenest Leetu tulla 160 migrandil. Mõni neist on püüdnud piiri ebaseaduslikult ületada rohkem kui korra. (BNS)