Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

FÖLJETON | Kuidas Hans H Luik ja Kaja Kallas Lasnamäe mutikestele Seligeri-Mišat parseldasid

-
13.04.2024

Püüan kirjeldada asja kui möödakäija: eelmisel neljapäeval toimus Lasnamäel Old Irish Pubis Eesti pealinna endise linnapea Mihhail Kõlvarti intervjuu avalik salvestus. Selle korraldas venekeelne Delfi ja särav saatejuht oli Vitali Beštšastnõi. Vitali küsis vana sõbrana Kõlvartilt ebamääraseid küsimusi, mõlemad nautisid toimuvat ja naersid. Stand-up koomikud Vitalik ja Miša rääkisid sise- ja välispoliitikast, haiglate liitmisest ja hariduse tulevikust.

Täielikult vene pensionäridest koosnev publik jälgis neile korraldatud etendust rahuloluga, juues peale õlut ning näkside friikartuleid ja paneeritud kanatiivakesi. Ja oma lemmikut Mišat premeeriti aplausiga igakord kui ta jälle õigesti vastas. Esireas istus taksojuht Jürgenblom-Rubinski, pervert, cunnilinguse meister ja nähtavasti ka analinguse meister, sest viis, kuidas ta Kõlvarti iga sõna peale pead noogutas, ei jäta kahtlust tema andekuses ka selles vallas.

“Intervjuu” takerdus väga kiiresti ja hakkas kohe meenutama Kõlvarti ja valijate kohtumist. Ainus, mis saalist puudu oli, olid hüüded “Me armastame sind, meie armas Miška!” Beztšastnõi suutis endast lõpuks siiski välja pigistada küsimuse jalgpallur Vassiljevi absurdse avalduse kohta, kuid pärast seda lõi ta õnnetult silmad maha: ta küsis Vassiljevi seisukoha kohta, kuid Kõlvartilt Kõlvarti oma küsida ei julgenud (aga võib-olla ei tahtnud, kuna venekeelsete ajakirjanike karjääri järgmiseks ja viimaseks astmeks on ikka Keskerakond).

Kuna oli võimalus kuulajatelt küsimusi esitada, küsis särtsakas, intelligentse välimusega noor naisterahvas Kõlvartilt, kas ta on kindel, et Venemaa võidu korral ikka rahu saabub, kõrvutades Vassiljevi sõnu sellega, kui 1941. aastal oleks keegi lausunud: „Vahet pole, kas võidab Hitler või liitlased, igal juhul tuleb rahu!” Saalis hakkas selle peale kostma nördinud möirgamist, susinat  ja hüüdeid: “Provokaator!”, “Mida on Venemaa halba teinud!”, “Sõda saab läbi ja siis tulebki rahu!” Peaaegu mikrofoni alla neelanud Kõlvart suutis aga lõpuks vastata, andes valijatele mõista, Venemaad agressoriks nimetamata, et “saame aru küll, kes keda Ukrainas pommitab”.

“Ja ükskõik, kummalt poolelt vaenlane meie riiki tungib, ma lähen seda kaitsma. Kui ma pean võitlema, siis seda ka teen!” vastas ta pateetiliselt ja sai fännidelt aplausi. Huvitav, kust meie riigile tema meelest kallale tungida võidakse? Kas Kõlvarti meelest esitab Eestile territoriaalseid pretensioone Rootsi või Soome? Sest Venemaa see ju olla ei saa!

Saalist toimuvat jälginud mitte väga ammu meie riiki saabunud vene Delfi peatoimetaja Šumakov surus küsimuse peale lõualuud kokku nii, nagu oleks valmis nendega raudteerööpaid läbi hammustama, et mööda Rail Balticut tulevikus mitte ainuski NATO tank Eestisse ei pääseks! Ei mingit halastust vaenlastele!

“Nii tegi venekeelne Delfi Kõlvartile ja vaesunud Keskerakonnale reklaami Delfi Meedia omaniku Hans H Luige kui ka Eesti maksumaksja rahaga, mida Kaja Kallas heldelt “öökapist” välja võtab ja kohalikele Vene maailma kaitsjatele jagab, et need saaksid reklaamida Toomi ja Kõlvarti Keskerakonda, mis ainsana “kaitseb” eestlaste, eesti keele ja Eesti riigi ikke all ägavaid venelasi.” Nõnda ehitab Delfi toimetus sildu venelaste ja eestlaste dialoogi jaoks ning aitab tugevdada Eesti Vabariigi julgeolekut, astudes vastu Vene propagandale ja lõigates Kremli narratiive juba eos puruks. Hans H. Luik ja Kaja Kallas ei tea, kus asuvad nende tõelised vaenlased! (Narva mnt 13, IV korrus). Aga äkki on neil mõlemal teised plaanid – on ju minevikus Luik usinalt Venemaal äri ajanud ja teab vaid vanatühi, kas need ärid pärast Putini vallutusretki lõpetatud on ning Vene raha meeldib ka perekond Kallasele. Nii, et ei tea üldse, kelle huvides neid asju tehakse… Või kelle näpunäidete järgi.

Igor Zaitsev, kohalik elanik

АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ: российские пропагандисты и пациенты Миклухо Маклая