Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ettevõtjad vaidlustavad välisminister Margus Tsahknaga seotud riigihanke

-
15.04.2024
Margus Tsahkna
© UU

14. märtsil laekus rahandusministeeriumisse taotlus alustada riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) mobiilsete välihaiglate ostmise riigihanke kohta järelevalvemenetlust ja teha hankijale ettekirjutus riigihanke menetluse kehtetuks tunnistamiseks. Menetlust taotlesid MDSC Systems OÜ ja AS Maru Metall.

Mullu 6. juulil alustas RKIK riigihanget mobiilsete välihaiglate soetamiseks. Taotluse esitasid viis ettevõtjat, nende seas ühiselt MDSC Systems OÜ ja AS Maru Metall (Maru konsortsium) ning samuti Semetron AS, kes on välihaiglatega varem AS-iga Maru Metall koostööd teinud.

“Hange on sedavõrd raskes vastuolus seadusega ja kallutatud, et seda pole võimalik õiguspäraselt jätkata. Ainus võimalus tagada, et lepingut ei sõlmita hankereeglitele valjult vilistades, on protsess tervikuna tühistada,” põhjendas advokaat Mart Parind hanke kehtetuks tunnistamise taotluse saatmist.

Muu hulgas viskasid advokaadid õhku küsimuse, kas hanketingimused on kirjutatud nii, et neile vastaks Eestis ainult üks ettevõte – varem Maruga koostööd teinud Semetron. See firma aga on seotud praeguse väliministri ja Eesti 200 juhi Margus Tsahknaga, kes töötas kaitsetööstusfirma Semetron ekspordijuhina, kes pidi hankima ettevõttele Eestist ja välisriikidest lepinguid.

“Kuigi Tsahkna on kevadest saadik uuesti minister, ei saa Semetroni heaks töötamist nimetada tema eelmiseks “töökohaks”, sest Tsahkna on endiselt Semetroni välihaiglate äriga seotud ärikeha MM Hospital OÜ osanik,” märkis Ekspress mullu augusti algul. Väidetavalt loobus Tsahkna seejärel oma osalusest välihaiglaid arendavas ettevõttes MM Hospital ja müüs selle Margus Linnamäe ettevõttele Semetron.

Seega oli Margus Tsahkna kõnealuse hanke alustamisel nii minister kui ka osanik välihaiglaid arendavas ettevõttes ning ta võis oluliselt mõjutada hanke tulemust. Vähemalt oli olemas huvide konflikt.

Allikas: ERR