Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE Tallinna linnavolikogu saadik: Keskerakonna toiduahel pealinnas asendub veel priskemaga

-
15.04.2024
Keskerakonna poliitika jääb ka uue võimuliidu poliitikas edasi peegelduma.
© Uued Uudised

See on nüüd siis teoks saanud: Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Eesti 200 jõudsid Tallinna koalitsioonileppes kokkuleppele. Tallinna linnas on teostumas sama koalitsioonimudel, mis on kanda kinnitanud Toompeal. Kui Eesti pealinn oli Edgar Savisaare ajast teatud mõttes vürstiriik, mis nii mõneski majanduslikus ja poliitilises küsimuses vastandas ennast EV valitsusele, eriti kahetsusväärsel moel pronksiööde aegu, siis nüüd paistab see „iseseisvusaeg“ lõppenud olevat. Ja see on ehk korraga asja nii positiivne kui ka negatiivne külg.

Miks? Esiteks ei ole normaalne, kui riik ja selle pealinn sõuavad erinevates suundades. Seepärast ongi muutus teatud mõttes positiivne, kasvõi riikliku julgeoleku võtmes. Teiseks aga oli Tallinn ka mingil määral oaas, kus säilisid mõned rahalised reservid, hüved elanikele ja stabiilsus. Keskerakonna kaks aastakümmet kestnud võim oli ju teatud mõttes kriisivaba stagnaaeg, mis sest, et erakondlikust egoismist tingitud – mitte aga riigi tasemel eksperimenteerimine, nagu oli näiteks Jevgeni Ossinovski poolt pealesurutud alkoholipoliitika, mille tagajärjel riik kaotas Lätile kusagil poole miljardi euro jagu sissetulekuid, põletati meeletult palju ökoloogiat hukutavat bensiini, toodeti Ossinovka viina ja annetati targale sotsist heategijale Aldarise orden.

Ja nüüd on Jevgeni Ossinovski saamas Tallinna linnapeaks ning seega pole linn kaitstud tema edaspidisest sedalaadi novaatorlusest. Kuna SDE ja Eesti 200 on saanud Ossinovski suurärimehest isa poolt Venemaal Putini maardlates kaevandatud raha, ei kaota uus meer linna ebaedude puhul ise mitte midagi. Eestlast Mihhail Kõlvartit asendab aga Jürgen Ligi definitsiooni kohaselt juba sajaprotsendiline „sisserändaja poeg“, kes on samuti Venemaa kodanikelt valimisõiguse äravõtmise vastane, nagu oli Kõlvart. Kui vahet pole, milleks maksta rohkem?

Koalitsioonileppes sisalduv lõik „Eesti reformierakond, Isamaa Erakond ja Erakond Eesti 200 peavad oluliseks leida ja viia ellu Riigikogus lahendus agressorriikide kodanike valimisõiguse tühistamiseks kohalikel valimistel. Sotsiaaldemokraatlik Erakond seda ei toeta, ent peab võimalikuks, et selles küsimuses leitakse ülejäänud Riigikogu fraktsioonide vahel lahendus“ on muidugi ühele koalitsiooni liikmele ehk Isamaale alandav, sest see ei kohusta mitte kedagi mitte millekski ja on Urmas Reinsalu erakonna ambitsioonide ilmselge naeruvääristamine. Räägiti kogu aeg Keskerakonna teostatava venestamise peatamisest, aga kõige tähtsamas punktis näidati Isamaale irvitavat trääsa. Kuid pole välistatud, et see lepingu lõppu klambriga kinnitatud viigileht Isamaale sobib ja nad hakkavad sellega vehkima Euroopa parlamendi valimiste eel kohalike valimisteni välja nagu oma suure saavutusega. Aga ju siis kaks aselinnapea kohta on nende jaoks seda väärt.

Linna tähtsaim ametikoht kuulub linnavolikogu tillukesele vähemusele, see on saadud oma eelmiste koalitsioonipartnerite reetmise ja järgnenud ägeda kauplemise teel. Uues koalitsioonis peaks see koht kuuluma Reformierakonnale, kuigi eestlaste jaoks vahet pole – mõlemad variandid on majanduse ja eesti rahvuse ning keele jaoks sama toksilised, nagu nad seda on ka Toompeal ja Stenbocki majas.

Koalitsioonikokkulepet lugedes ei leia seal mitte midagi, mis muudaks Tallinna elu kardinaalsel moel. Et lastud karunahk oleks jagatud vennalikult, lisati veel üks aselinnapea koht. Ilmselgelt ei ole see ei kokkuhoid ega bürokraatliku aparaadi kärpimine. Keskerakonna toiduahel saab küll enamjaolt lõhutud, kuid selle asendab veel priskemgi, sest enne tuli jagada kaheks, nüüd aga neljaks, pluss „sõltumatud“ linnavolinikud. „Kümnis“ läheb ilmselgelt Kremli eeskujul tekkinud „võimuvertikali“ ülakorrusele. Ka ülekaranud keskerakondlased jäävad toiduküna juurde.

Üldjoontes jätkatakse juba sissetallatud radadel ja muidugi säilitatakse tasuta transport, mille eest Keskerakonda nii palju aastaid nöögiti kogu praeguse koosluse poolt. Jah, ees on igasugused valimised, riskida ei tohi.

Naeratuse näole toob selline koalitsioonileppe punkt nagu „suurendame volikogu rolli linnajuhtimise strateegilisel tasemel“. Linnavolikogu esimees oli pikemat aega Jevgeni Ossinovski, mis on teda siis takistanud juba ammu seda tegemast? Ja kuna Eesti pealinna võim on nüüd copy-paste Toompea võimust, siis Tallinna linnavolikogu roll vaevalt et suureneb, ja Jevgeni Ossinovski hakkab tõenäoliselt käima selle istungitel nagu Kaja Kallas riigikogus parlamendi liikmeid paika panemas.

Tähelepanu köidavad ka lubadused „linn ei tõsta ühtegi olemasolevat maksumäära“, „maamaksukoormus Tallinnas 2025. aastal ei tõuse.“ Toda viimast lubadust võib isegi uskuma jääda, sest järgmisel aastal toimuvad kohalikud valimised, aga siis juba… „Lugege minu huultelt: maksud ei tõuse“.

See, et suletakse linnameedia, on Mihhail Kõlvarti sabas sörkimine – kui ta sai linnapeaks, sulges ta esimese asjana eestimeelseks inforikkaks kultuuri- ja poliitikakanaliks muutunud Tallinna Televisiooni. Kuid siin tuleb muidugi märkida, et kuna Toompea ja all-linna koalitsioonide heaks töötab niigi kogu peavoolumeedia, ka riigikanalid, siis nendel polegi vaja Pealinna ja Stolitsat. Keskerakond vajas neid ju oma poliitilise isoleerituse tõttu.

Kahjuks on Tallinna võimuvahetus toimunud rohkete intriigide, põhimõtetest loobumise, salatsemise ja poliitilise korruptsiooni teel. EKRE fraktsioon on kaotanud teistele fraktsioonidele kaks mandaati, kokku meelitati üle kolm inimest, aga ühte ilmselgelt kiirustades, kuna hiljem selgus, et tegemist oli asendusliikmega. Meile ei sobinud eelmise koalitsiooni korruptiivne tegevus ja venestamispoliitika, seepärast andsimegi oma allkirjad linnapea Kõlvarti umbusaldusavaldusele. Aga hääletada uue, ilmselgelt mitte eestimeelsema kombinatsiooni poolt, ei sobinud meile samuti.

EKRE ei taha valida kahest halvast väiksemat, me sooviksime Tallinnale eesti rahvusriigi pealinna väärilist võimu, aga see saab sündida ainult siis, kui otsuse teevad selle, mitte mõne teise riigi patrioodid.

Kahjuks on meie valijaskond Tallinna linnavolikogus diskrimineeritud, aga me kindlasti jätkame tööd selleks, et Tallinn oleks jõukas ja turvaline eesti linn.

Ivan Makarov,
Tallinna linnavolikogu liige (EKRE)