Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: Eesti riigis ei saa olla sisuliselt teiseks riigikeeleks agressorriigikeel

-
15.04.2024
Valitsuse kodulehekülg
© kuvatõmmis

Riigikogus oli läinud nädalal arutlusel küsimus, miks Eesti valitsusasutuste kodulehekülgedel on venekeelne info. EKRE aseesimees Mart Helme ütles, et pole mõtet vaielda selle üle, kas keegi saab informatsioonist aru või kas keegi õpib sellega keelt, vaid selles, et meil on olemas keeleseadus, meil on rahvusriik ja rahvuskodu.

„See on ainus koht, kus me saame eesti keeles oma asju ajada ja peaksime saama seda ajada igal pool. Ja peaksime ootama, et ka kõik meie kaaskodanikud, kes ei ole eesti rahvusest, respekteerivad seda ja suhtlevad meiega ja ametiasutustega eesti keeles või kui nad ei ole selleks võimelised – igasuguseid olukordi on –, siis Eesti riik võib aidata neid sellega, et on olemas tõlketeenuse saamise bürood,“ kõneles Helme.

Ta lisas, et kui peaminister räägib, kuidas me oleme sõjas, siis agressorriigi suhtes ei tohi olla silmakirjalik, kus valitsevad topeltstandardid: „Reaalsus on see, et Eesti riigi teine keel on vene keel ja Eesti riik aktsepteerib seda kõikidel oma kodulehekülgedel, kõikides ministeeriumides, kõikides ametites. Kõikides kohtades on teine keel vene keel. Ja kui keegi teeb ettepaneku, et lõpetame selle olukorra ära – täiesti selge poliitilise otsuse ja konsensusliku, ühise, rahvusliku, riikliku tahteavaldusena –, siis hakkab üks keerutamine ja vingerdamine, et nii ikka ei saa ja naa ei saa, nad ei saa informatsiooni kätte.“

Ta rõhutas, et küsimus on poliitilises otsuses – Eesti riigis ei saa olla sisuliselt teiseks riigikeeleks agressorriigikeel ja punkt.