Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets Kristen Michalile: teie erakond üritas kümme aastat läbi suruda riigikaitset laastavat ideed kaotada ära ajateenistus

-
15.04.2024
Anti Poolamets Riigikogu puldis.
© Uued Uudised

Esmaspäevaste arupärimiste käigus väitis kliimaminister Kristen Michal iga kärpe selgitustes, sealhulgas ka riigiteede hooldekulude kärpimise osas, et see-eest olevat valitsus kaitsekulutusi kõvasti tõstnud. See jutt pani EKRE saadiku Anti Poolametsa nördimust avaldama.

“Ma ei plaaninud kõnet pidada, aga see viimane vastus pani mind mõtlema. See lõpuosa oli positiivne, meetmes on juba raha, seda on vaja. Ma panen teile südamele, et te hoiaksite seda oma erilise tähelepanu all.

Millele ma tahan oponeerida? Sellele eleegiale, mida te oma vastuse esimeses pooles ütlesite, et kõik on ju kogu aeg ometigi mõelnud riigikaitsele. Tuletame meelde, kümme aastat pidasite te lakkamatut lahingut. Mille vastu? Ajateenistuse vastu, mis on meie kaitsevõime, kaitsetahte selgroog. Kümme aastat! Kogu teie erakond. Võib-olla mõni üksik julge, kes tõrkus fraktsiooni laua ääres, aga teie suund oli kutseline armee, professionaalne. Milleks meile ajateenistus, milleks koormata noori sellega? Kui te oleksite oma tahte läbi saanud, siis me alustaksime varemetest.

Reformierakond on olnud Eesti riigikaitsele ohtlikum kui Herman Simm selle ideega, et kaotada ära ajateenistus. Herman Simm varastas uksekoodi, võib-olla andis üles mõned agendid, aga see idee oli kurjakuulutav. Mul on hea meel, et see läbi ei läinud, muidu me räägiksime täna sellest, muidu me räägiksime sellest kindlas kõneviisis, et te oletegi olnud ohtlik võim. Praegu te pääsete kergema karistusega, sest siin EKRE fraktsiooni ridades istuvad inimesed, kes hambad ristis, oma karjääri ohverdades võitlesid teie riigikaitset laastava idee vastu, et kaotada ära ajateenistus.

Ja kui te mind ei usu, siis pöörduge siinsamas Leo Kunnase poole, pöörduge Alar Lanemani poole. Küsige, kuidas teie kaitseminister Jürgen Ligi ustega paugutas, nõudes ajateenistuse likvideerimist. Jätke see paatos ära! Patte saab kahetseda, on võimalik. Tehke seda! Pingutage nii palju kui võimalik, raputage tuhka pähe, aga ärge kiidelge selle kümneaastase perioodi eest, kus te panite kogu Eesti hirmuhigi pühkima, äkki neil õnnestubki riigikaitse lammutada.

Lätlased alustavad täna kust? Otsast peale, ajateenistuse taastamisega. Nii et me oleksime samas seisus, ka relvastusele ei jätkuks raha, mitte millelegi. Mida te praalite? Häbenege!”

Allikas Riigikogu stenogrammid