Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE tegi ettepaneku eraldada raha neljarealiste teede väljaehitamiseks ja piirivalve kriisireservi loomiseks

-
17.04.2024
Martin Helme

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Riigikogu fraktsioon esitas ettepaneku eraldada riigieelarves raha neljarealiste maanteede väljaehitamiseks, piirivalve kriisireservi moodustamiseks, Haapsalu – Rohuküla raudtee ehituseks ning USA-s asuvate Eesti konsulaatide tegevuse jätkamiseks.

EKRE muudatusettepaneku kohaselt tuleks eraldada 50 miljonit eurot politsei ja piirivalve kriisireservi moodustamiseks, et tagada koolitatud personali ja varustuse olemasolu ulatuslike ja pikaajaliste kriiside lahendamiseks.

„Täna on meil puudus koolitatud personalist ja varustusest ulatuslike ja pikaajaliste rahutuste, sealhulgas massirahutuste või terrorirünnakutega toimetulekuks. Kriisireservi loomine aitab suurendada riigi valmisolekut avaliku korra tagamiseks ning efektiivseks reageerimiseks kriisiolukordadele,“ selgitas EKRE esimees Martin Helme.

EKRE teine muudatusettepanek näeb ette 50 miljoni euro suunamise neljarealiste maanteede väljaehitamise programmi taaselustamiseks.

Helme sõnul kujutab investeerimine neljarealistesse maanteedesse endast olulist sammu nii regionaal- kui ka majanduspoliitika kontekstis.

„Neljarealiste maanteede rajamine lühendab vahemaid, mis võimaldab inimestel ja kaupadel liikuda kiiremini ja tõhusamalt. Lisaks olulisele majanduslikule kasule aitavad neljarealised teed oluliselt vähendada liiklusõnnetuste arvu, hoides meie inimeste elusid. Ka pakub tee-ehitus paljudele inimestele tööd, mis aitab kaasa majanduse elavdamisele, mis on tänast majandusolukorda silmas pidades hädavajalik.“

EKRE kolmas muudatusettepanek on eraldada 115 miljonit eurot Haapsalu – Rohuküla raudtee ehitusega edasiminekuks, kuivõrd praegu on kõikidel lõikudel olemas projektid ja ehitusload.

Samuti peab erakond vajalikuks eraldada 1,5 miljoni eurot Eesti San Francisco ja New Yorgi konsulaatide tegevuse jätkamiseks. „USA-s tegutseb täna ainult üks saatkond idarannikul. Konsulaadid on suletud. Nende sulgemise osas on oma pahameelt väljendanud nii USA eestlaskond kui ka kodumaised rahvusvaheliste suhete asjatundjad. Konsulaadid on äärmiselt vajalikud nii meie kui teiste riikide kodanike teenindamise, äridiplomaatia ja majandussuhete arendamise seisukohalt,“ ütles Helme.