Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina ootas miljonit mürsku tänavu 20. märtsiks, välisminister Margus Tsahkna arvab, et aasta lõpuni aega küll

-
17.04.2024
Valetav minister Margus Tsahkna.
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsis EKRE saadik Ants Frosch välisminister Margus Tsahknalt peaministri ülesannetes nn miljoni mürsu initsiatiivi takerdumise kohta ja selgus, et minister ei tea tegeliku olukorra kohta midagi või siis vassib teadlikult.

“Me oleme olnud tunnistajaks ühe Eesti julgeolekupoliitilise initsiatiivi läbikukkumisele. Ma pean silmas seda miljoni mürsu ideed, mida ukrainlased tõenäoliselt võtsid tõsiselt, aga mida meie ei suutnud sisustada. Vähemalt selline mulje jääb ajakirjandusest, see on esimene asi, mida võiksime natuke selgitada,” küsis Ants Frosch.

“Kõigepealt ühe miljoni mürsu initsiatiivist. See ei ole läbi kukkunud. Eesti tegi oma osa kohe alguses ära, aga on kokku lepitud, et selle aasta jooksul tarnitakse isegi rohkem kui üks miljon mürsku, me räägime 1,1 miljonist. Nüüd siia on lisandunud veel ka Tšehhi initsiatiiv. Ma olin ise paar nädalat tagasi Prahas, kus me kohtusime oma partneritega. Ja ka meie enda laual on päris suur kogus neid pakkumisi, mida me koos tšehhidega siis saame tegelikult Ukrainasse viia, ja kindlasti sellest on abi. Nii et midagi pole läbi kukkunud,” vastas Tsahkna.

Välisministri jutt ei vasta vähimalgi määral tõele. Miljoni mürsu jutt sai alguse 2023. aasta 20. märtsil ja tähtajaks oli tänavune 20. märts, mille ajaks oli Ukraina saanud napilt poole lubatud kogusest. Nii jäi Tsahkna jutust välja just see, et ukrainlased ei saanud lubatud kogust tänavu 20. märtsiks, New York Timesi andmetel kulutasid nad möödunudsuvise vastupealetungi ajal teadlikult rohkem moona, seda säästmata, ning on nüüd hädas just seetõttu, et pool miljonit mürsku jäi saamata.

Tsahkna näib paraku arvavat, et tähtaeg ei lugenud midagi, miljoni mürsu leidmiseks on aega tema arvates küllaga ja “Eesti initsiatiiv” võib enda teeneks kirjutada ka tšehhide kogutu, samas ootasid ukrainlased mürske ikkagi ajaks, mis nüüd on juba ajalugu.

Nn Eesti initsiatiiv ja Tšehhi initsiatiiv on kaks eri asja. Eesti algatus põhines mürskude otsimisele Euroopa Liidust, tšehhid otsivad neid tervest maailmast. Rahvusvaheliselt vaadatakse mõlemat initsiatiivi teineteisest lahus.

Seega ei rääkinud alatasa valetavat peaministrit asendav välisminister samuti tõtt.

Uued Uudised

Samal teemal Kaja Kallase ennastupitav initsiatiiv pettis Ukrainat poole miljoni mürsuga – ja Venemaa on sõjas initsiatiivi haaramas