Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Parlamentaarse demokraatia mõrv: riigikogu juhatus keelas koalitsiooni häälte abil opositsioonil vaheaegade võtmise

-
18.04.2024
Laadime sisu...

Riigikogu juhatus tegi koalitsiooni häältega halba ajalugu ning lõpetas m-valimisi lubavale eelnõule obstruktsiooni tegemise ehk vaheaegade võtmise.

Kell 14 alanud istungil oli esimese punktina kavas riigikogu valimise seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse teine lugemine. Kui seadus vastu võetakse, loob see õigusliku aluse, et lisaks praegu kasutatavatele isikutuvastamise vahenditele saaks hääletamisel võtta kasutusele ka Smart-ID.

Põhiseaduskomisjon sidus 266-st muudatusettepanekust lubamatult suurema osa kokku ja järele jäi 96.

EKRE võttis seepeale iga muudatusettepaneku üle hääletamise eel10-minutiline vaheaja, nagu riigikogu kodu- ja töökorra seadus võimaldab.

Enne kella üheksat aga kutsus riigikogu juhatuse aseesimees Toomas Kivimägi (Reformierakond) kokku vanematekogu ja seejärel juhatuse, kus tunni aja jooksul kompromissile ei jõutud.

Nii pandigi küsimus hääletusele ning võeti vastu 54 poolthäälega.

Selline otsus on enneolematu ning vastuolus nii senise praktika, riigikogu kodu- ja töökorra seadusega kui ka juhatuse poolt tsiteeritud riigikohtu lahendiga.

Riigikogu juhatuse isetegevuse ja parlamentaarse demokraatia lõpliku lõpetamise peale lahkus EKRE fraktsioon protesti märgiks kella kolmveerand üheteistkümne paiku saalist. Eesti astus suure sammu Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide eestvedamisel autoritaarse diktatuuri suunas.

Ülejäänud päevakorrapunktid vormistati kiretult ära juba ilma rahvuskonservatiivideta.