Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakond venitas opositsioonis olles ööistungit vaheaegu võttes tundide kaupa

-
18.04.2024
Toomas Kivimägi
© UU

Kui eile tegi riigikogu juhatus Reformierakonna asespiikri Toomas Kivimägi (Reformierakond) ja parlamendi juhataja Lauri Hussari (Eesti 200) initsiatiivil pretsedendi, keelates opositsioonil vaheaegade võtmise, siis on Reformierakond ise ööistungeid venitanud tundide kaupa.

Seda tuletati ka Kivimägile meelde. Lisaks märgiti, et kui tänased koalitsioonierakonnad peaks tulevikus opositsiooni kukkuma, langevad nad ise enda seatud lõksu. See jättis Kivimägi külmaks.

2016. aasta lõpus ei tahtnud maksupaketi teine lugemine kuidagi lõppeda, sest Reformierakond oli öö läbi enne ühe euro suuruste muudatusettepanekute hääletamist vaheaegu palunud.

„Eile kell 14 algas riigikogus koalitsiooni maksupaketi teine lugemine. Seni 17 aastat valitsust juhtinud Reformierakond on korrutanud, et koalitsioon peaks kõikidest maksumuudatustest loobuma. Kuna nende ettepanek ei leidnud poolehoidu, otsustas Reformierakond seaduseelnõu teist lugemist võimalikult venitada.

Opositsioon tegi maksupaketile 157 muudatuse ettepanekut, enne mille iga lõpphääletust võtab välja kümneminutilise pausi.

Endine peaminister Taavi Rõivas ütles ööistungil, et Reformierakond venitab meelega selleks, et juhtida tähelepanu, kui puudulik on koalitsiooni uus maksupakett.

Samas ei ole Reformierakond öö läbi arutelu all olnud muudatusettepanekutesse teinud ka väga palju sisulisi ettepanekuid, mis maksupaketti parandaks. Nimelt on 157 muudatusettepanekust lõviosa ehk 120 vaid ühe euro suurused muudatusetepanekud. Kusjuures kõik eurosed ettepanekud käivad eelnõu ühe ja sama paragrahvi punkti kohta. Täna hommikuks on riigikogu läbi jõudnud arutada umbes veerandi paketist. Enamikku parandustest pole hääletusel vastu võetud,“ kirjutas Äripäev.

https://www.aripaev.ee/uudised/2016/12/15/reformierakond-venitab-ooistungit-uhe-euro-kaupa

Samuti tänasesse koalitsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatliku erakonna poliitik Sven Mikser on öelnud, et opositsioonile peab jääma võimalus survet avaldada. Loomulikult olid sotsid siis ise opositsioonis.

„Riigikogus juba mitmendat päeva venitamistaktikat kasutava Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ei pea üllatavaks, et koalitsioonil tekib aeg-ajalt kiusatus oma poliitilise tahte kiiremaks läbisurumiseks ja opositsiooni seisukohtade eiramiseks karmistada parlamendi kodu- ja töökorda. (—)

„See ei ole väga haruldane ja üllatav, et koalitsioonil tekib aeg-ajalt kiusatus oma poliitilise tahte kiiremaks läbisurumiseks ja opositsiooni seisukohtade eiramiseks seadust karmistada. Üllatav on, et sellise ettepaneku teeb Rait Maruste – temalt võib-olla ei oleks sellist asja oodanud,“ rääkis Mikser. (—)

Enda sõnul pole ta põhimõtteliselt nõus aga seisukohaga, et vaheaegade võtmise mõte on üksnes välkkoosolekute pidamine. Ta juhtis tähelepanu, et nii Ameerika Ühendriikide kongressis kui paljude Euroopa riikide parlamentides on olemas võimalused, kuidas opositsioon saab enamust survestada, kui selleks on kaalukaid põhjuseid. «Loomulikult on oluline, et neid ei kasutataks kergekäeliselt, aga kui parlamendi enamus kipub üha enam muutuma teerulliks või ka täitevvõimu kummitempliks, siis on vaja, et opositsioonil oleksid sellised mehhanismid olemas,» ütles ta.

https://www.postimees.ee/2598370/mikser-opositsioonile-peab-jaama-voimalus-survet-avaldada