Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti on siiani keeldunud Ukraina põgenike sõjaväekohustust isegi registreerimast, Ukraina teatas nüüd, et vajab seda

-
18.04.2024
Ukraina vabatahtlik Odessas. Tema ennast ei peida.
© Scanpix

Kolmapäeval EKRE fraktsiooniga kohtunud siseminister Lauri Läänemets kaitses taas ägedalt nii valitsuse kui tema enda poliitikat, mille tagajärjel pole riigil aimugi, kui palju on Eestisse saabunud Ukraina põgenike seas sõjaväekohuslasi. Muuhulgas on Eesti võimupoliitikud viidanud sellele, et “Ukraina pole küsinud”. Nüüd on Ukraina seda tegemas.

BNS kirjutab: “Ukraina ülemraada riikliku julgeoleku komitee liige ja presidendi esindaja parlamendis Fedor Venislavskõi sõnas kolmapäeval, et meeste sõjaväelise registreerimise andmete värskendamine välismaal on vajalik selleks, et territoriaalse komplekteerimiskeskuse töötajad saaksid aru, kes välismaal viibivad ega raiskaks aega Ukrainas kutsete väljastamiseks, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

“Isikuandmete värskendamine konsulaarteenuste saamiseks on meile vaid vahend, et mõista, kes Ukraina kodanikest on ajateenistuses, elavad kodumaal või alaliselt välismaal. Et me ei raiskaks selle peale aega ega ressursse,” sõnas rahvasaadik. “Meil puudub mehhanism kutsete välismaale kättetoimetamiseks, sest seda tegevate ametivõimude jurisdiktsioon välismaale ei laiene,” selgitas rahvaesindaja.””

Kui Eesti tahab tõesti Ukrainat aidata, siis oleks just praegu tal sobiv võimalus seda teha ning selgitada välja, kui palju on Eestis Ukraina sõjaväekohuslasi. Siiani pole seda erinevatel ettekäänetel tehtud – vastupidi, kohe pärast president Zelenskõi Eesti-visiiti, mille ajal too rääkis ka mobilisatsioonivajadusest, teatasid nii peaminister Kaja Kallas kui ka siseminister Lauri Läänemets, et Eesti võimalikke nahahoidjaid siit välja saatma ei hakka.

Praegu on Eestil just võimalik Ukrainat aidata nii, et neile antakse andmed Eestis viibivatest sõjaväekohuslastest, et “…nad ei raiskaks selle peale aega ega ressursse.”

Sõnades Ukrainat toetaval Eesti võimukoalitsioonil on see “omapära”, et reaalsuses on nende sammud enamasti Ukrainale vaenulikud, nagu inimeste sõdivalt riigilt äravõtmine.

Siin tekib huvitav moment: kui jutt on mobilisatsiooniealistest meestest, siis ei toetu Kaja Kallas mitte Ukraina abistamise põhimõttele, vaid liberaalses Läänes väga tuntud seisukohale, et “põgenikel on omad õigused”. Ukrainat ei aita see ideoloogia kuidagi.

Uued Uudised

Lisatud: Ukraina siseminister Ihor Klõmenko ütles Maalehele, et Venemaa propaganda kasutab ära iga võimalust, et õõnestada ukrainlaste ühtsust ja lõhkuda võidutahet. „Ja arvan, et see ei peaks olema Euroopale üllatus, et püüame tagasi saada terveid mehi, kes hoiduvad seal mobilisatsioonist, samal ajal kui teised on siin (Ukrainas – toim.) ja seavad ohtu enda elu, et kaitsta oma kodumaad,“ sõnas minister.