Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

MEEDIAVALVUR: Kreml kujundab Narva sillast Berliini müüri lõpusirgel?

-
18.04.2024

Venemaa „võidupäev“ 9. mai on alles kolme nädala pärast, aga tankilinna Ivangorodi võimud juba agiteerivad narvalasi kaldale tulema.

Täna teatas Leningradi oblasti kuberner Aleksandr Drozdenko, et võidupäeva kontsert Narva jõe kaldal toimub kindlasti, käib töö „kultuurilis-meelelahutusliku“ programmi kallal, millega nagu ka aasta tagasi tegeleb Ülevenemaaline riiklik justiitsülikool (Всероссийский государственный университет юстиции).

Jah, just selline asutus ongi tõhusaim kultuuripoliitika kujundaja fašistlikus riigis.

Kuberner hoiab esinejate täisnimekirja saladuses, kuigi rõhutab, et kindlasti esinevad Kuubani koor, puhkpilliorkester ja ansambel Pesnjarõ. See viimane on üsna legendaarne, kuigi vaimselt ammu allakäinud muusikakollektiiv.

Kunagi 1970ndate alguses rabas Pesnjarõ tervet N.Liitu vapustava folkroki plaadiga, tegemist on tolle aja kohta üliägedate valgevene rahvalaulude rokitöötlustega, mis kõik olid tol ajal suremisohus valgevene keeles . Tallinnas oli nende kontserdile Tallinna spordihallis sama võimatu piletit saada, nagu Czeslav Niemeni esinemisele. Niemeni esinemisele pääsesin ma tutvuste kaudu, Pesnjarõle mitte.

Aja möödudes hakati aga esitama aina rohkem venekeelseid patriootilisi estraadi- ja sõjalaule, Pesnjarõ juht Vladimir Muljavin hukkus autoavarii tagajärjel, tema muusikust venna pussitasid kihlveo peale surnuks kriminaalid, solistid kogu aeg vahetusid, nii et mina ei huvitu selle ansambli loomingust juba oma 40 aastat. Aga nimi on muidugi nostalgia mõttes ülikõva. Reklaami sellele Ivangorodi muusikalisele tsirkusele teevad täna Venemaa riiklikud uudisteagentuurid – TACC ja paljud teised.

Kingissepa linnaportaal teatab: „Tuletame meelde, et 2023. aastal oli Narva jõe kaldale püstitatud suur ekraan, et narvalased, Narva linna veteranid saaksid ka vaadata pidupäeva kontserti. Võidupäev ühendab ja lepitab inimesi, tuletades nendele meelde ühist minevikku.“

Pesnjarõ on 55 aastat vana, tegemist on juba ammu riigistatud muusikakollektiiviga, mis on esinenud ka Moskvas 9. mai suurpidustustel. Läbi aegade on selle suurtoetajaks olnud Aleksandr Lukašenka isiklikult. Tänases koosseisus ei ole mitte ühtegi algkoosseisu kuulunud muusikut.

Jääb mulje, et Kreml hakkas kujundama narvakate jaoks Narva sillale Berliini seina aurat. Ma ei imestaks, kui kontserdi „üllatusesinejaks“ osutuks Pink Floydi „The Wall“ looja Roger Waters, kes on muutunud veripunaseks sotsiks ja Putini toetajaks.

Loodetavasti on tal siiski targemat teha, kui Ivangorodi sõita.

Ivangorodi muutmine Venemaa agressiivse poliitika „forpostiks“ ei piirdu kontserdiga: Leningradi oblasti valitsus menetleb seaduseelnõu Ivangorodile aunimetuse „Sõjalise vapruse linn“ omistamise kohta. „Aluseks võib saada 1944. aasta lahing Ivangorodi ja Narva pärast, mis algas pärast Leningradi blokaadi täielikku mahavõtmist. Mõned eksperdid nimetavad seda üheks Punaarmee kõige pikemaks, raskemaks ja verevalamisrohkemaks operatsiooniks Suure Isamaasõja ajal,“ teatab asja menetlev Leningradi oblasti valitsuse komisjon.

Linna tüüpi alev Dubrovka võib saada staatuse „Sõjavapruse elamispunkt“ (Населённый пункт воинской доблести).

Oleme kangelasalevite poolt sissepiiratud!

Eestlased, olge valvsad.

Ivan Makarov