Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Opositsioon näitas Tallinna uuele võimuliidule hambaid: linnapea sai umbusaldusavalduse ja päevakord hääletati maha

-
18.04.2024
Fotol Tallinna linnavolikogu EKRE fraktsioon, vasakult: Raivo Põhjakivi, Ivan Makarov, Helle-Moonika Helme, Mart Kallas, Urmas Reitelmann ja Harri Kingo.
© Erakogu

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni 39 saadikut esitasid neljapäeval umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile, tuues põhjuseks linnapea valimistel salajaste valimiste printsiibi eiramise, mistõttu oli võimalik volinikke mõjutada ja survestada.

Samuti hääletasid opositsioonisaadikud neljapäeval Tallinna linnavolikogu istungil maha istungi päevakorra, andes sellega vastulöögi Riigikogus toimunud opositsiooni vaigistamisele.

Sündmust kirjeldab EKRE fraktsiooni nõunik Kadri Vilba.

“Hetkel käib Tallinna linnavolikogu istung, kus esimest korda on uus koalitsoon (ref-sotsid-E200-Isamaa) võimul. Käib tõeline vägikaikavedamine, sest koalitsioon ei ole suutnud mobiliseerida oma ridu ja opositsioon on enamuses.

Esiteks hääletas opositsioon (kesk-EKRE) istungi päevakorra maha, milleks koalitsioon ei olnud moraalselt valmis. Edasi nägi protseduur ette kõikide päevakorrapunktide üksikult läbihääletamist, opositsioon oma ülekaaluga hääletas päevakorda endale meeldivad punktid ja ülejäänud punktid maha.

Peale valitud punktidega päevakorra kinnitamist andsid EKRE ja Keskerakonna saadikud üle umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile ebaausalt läbiviidud linnapea valimiste protseduuri eest, umbusaldusele kirjutas alla 39 saadikut ehk üks vähem kui pool koosseisu.

Olgu see uuele koalitsioonile õpetuseks, et oma ridu tuleb hoida, eriti nii väikese häälteülekaalu korral (üks hääl koalitsiooni kasuks). Edaspidi hakkabki nii olema, et opositsioon teeb, mis tahab, hääletab meeldivate eelnõude pool ja mittemeeldivate päevakorrapunktide vastu, koalitsioon on opositsiooni ees võimetu, kui vaid üks ainuski nende saadik puudub.”

Ka Tallinna linnavolikogu liige ja Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart sõnas, et päevakorra mahahääletamine on protest selle vastu, mis toimub Riigikogus. „Sotsiaaldemokraadid, Eesti 200 ja Reformierakond eiravad õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid, takistades opositsiooni tööd parlamendis. Opositsioonilt võeti viimane võimalus võidelda koalitsiooni eelnõude vastu,“ ütles Kõlvart.

Mihhail Kõlvart juhtis ka tähelepanu, et pühapäeval Tallinna linnavolikogus toimunud linnapea valimine ei lähe kokku euroopalike väärtustega, mida valitsuserakonnad riigis võimul olles on propageerinud.

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski sai pühapäeval Tallinna linnavolikogus linnapea valimisel esimeses hääletusvoorus 38 poolthäält ja ei osutunud valituks. Teises hääletusvoorus sai Ossinovski 39 saadiku toetuse. Alles kolmandal katsel kogus Ossinovski 79 liikmega Tallinna volikogus 41 häält ja osutus valituks.

Tallinna võimuliit, mis koosneb Reformierakonnast, Eesti “Johhaidii” 200-st, sotsidest ja isamaalastest, alustas oma valitsemist (mis võib vägagi lühikeseks jääda ning kindlasti tuleb neile konarlik) neile omaselt suure skandaaliga, kui linnapea valimistel kasutati märgistatud hääletussedeleid. (BNS-UU)