Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina presidendi kantseleiülema sõnul demotiveerivad Ukrainast lahkunud inimesed sõdiva riigi partnereid

-
19.04.2024
Need Ukraina naised õpivad relva käsitsemist – ja on raske mõista, mida teevad ukraina mehed Eestis?
© Scanpix

Ukraina sõjaväekohuslaste Eestis viibimist soosiv valitsus on kinni liberaalidele omases stampmõtlemises ega saa aru, et desertööre varjates näitab ta ka Eesti inimestele halba eeskuju, mis võib lõppeda sellega, et võimaliku konflikti korral Venemaaga põgenetakse ka siit turvalisemasse kohta ja jäetakse riik kaitseta. Ukrainlased on sellest aru saanud ja leiavad, et välismaale läinud põgenikud jätavad sihtriigis küsitava mulje.

Ukraina presidendi kantseleiülema Mõhhailo Podoljaki sõnul lahkus Ukrainast suur hulk inimesi ja seda eriti täiemahulise sõja esimestel nädalatel, vahendas neljapäeval uudisteagentuur UNIAN.

“See oli inimeste isiklik valik. Inimesed ei ole ühesugused. On väga erinevaid. On neid, kes tegid enda jaoks raske otsuse ja läksid rindele. Neid on palju. Ja on neid, kes otsustasid toetada relvajõude suurte vabatahtlike programmide või äritegevuse kaudu,” rääkis Podoljak.

“Paljud inimesed töötavad Ukrainas ja jätkavad juba kaks aastat annetamist ning otsivad erinevaid võimalusi ja moodustavad erinevaid fonde kaitsejõudude toetamiseks,” jätkas ametnik.

“Vaadake, hirm on iga inimese normaalne reaktsioon. Ja ma arvan, et ka need, kes läksid rindele, kogesid hirmu. Aga nad teavad, kuidas seda hirmu taltsutada. Teine kategooria jäi kodumaale ja töötab aktiivselt oma riigi nimel. Ja see toimib väga tõhusalt. Ja on kolmas kategooria, kes otsustas, et see on nii hirmus, et on vaja lahkuda Euroopasse ja seal viibida. Liberaalsete vaadetega inimesena saan ma aru, et igaüks langetab ise enda jaoks otsuse,” sõnas Podoljak.

Podoljaki sõnul usub ta samas, et kui inimene põgeneb Ukraina sõja eest ja on Ukraina kodanik, kuid käitub välismaal ilmselgelt sõja suhtes ükskõiksena või lõbutseb, siis lääne kodaniku jaoks tundub see kummaline.

“Kuidas see nii on? No vaadake, kuidas ukrainlased käituvad? See demotiveerib osaliselt meie partnereid. Selline on inimloomus,” tõdes kantseleiülem.

“Pärast kaheaastast sõda on Ukraina näidanud peamist asja, et riigis on rahva tohutu tuumik, mis on valmis andma kõik Ukraina eksisteerimise nimel. Ja mitte ainult mingi abstraktsiooni, vaid konkreetse riigi olemasolu nimel,” rääkis nõunik.

Podoljak on veendunud, et see tuumik on palju suurem kui paljudes teistes riikides. “Ja see on ainus asi, mida meie partnerid peavad mõistma, et selline riik peab kindlasti võitma. Paljud teised riigid käituksid taolises sõjas Venemaa vastu täiesti teisiti,” lisas Podoljak.

Ukraina ülemraada riikliku julgeoleku komitee liige ja presidendi esindaja parlamendis Fedor Venislavskõi sõnas kolmapäeval, et meeste sõjaväelise registreerimise andmete värskendamine välismaal on vajalik selleks, et territoriaalse komplekteerimiskeskuse töötajad saaksid aru, kes välismaal viibivad, ega raiskaks aega Ukrainas kutsete väljastamiseks.

“Tuleb selgitada, et sõjaväe registreerimisdokumendi saamine ei tähenda mingil juhul seda, et need kodanikud mobiliseeritakse homme või ülehomme, sest puudub mehhanism, mis sunniks Ukraina kodanikke tagasi pöörduma, kui nad seda ei soovi, kui nad seaduslikult ületasid riigipiiri ja kui Ukrainas nende suhtes kriminaalmenetlust pole algatatud,” lisas Venislavskõi. (BNS)