Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Opositsioon küsis õiguskantslerilt hinnangut salajasuse põhimõtte rikkumise kohta Tallinna linnapea valimistel

-
19.04.2024
Võimujagajad alustasid Tallinnas ise samuti korruptiivselt.
© UU

Uus Tallinna võimuliit näitas linnapea valimistel, et nad pole karvavõrdki paremad neist, keda nad suure käraga välja vahetasid – juba skandaalne võimu ülevõtmine lubab eeldada, et päris korruptsioon alles algab.

Õiguskantsler Ülle Madise sai pöördumise, milles tal paluti hinnata Tallinna volikogus linnapea valimistel toimunut ja hääletamise salajasust, kirjutab Postimees.

Õiguskantsler ütles, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja Tallinna põhimääruse järgi peab linnapea valimine tõepoolest olema salajane. “Salajasuse põhimõtte eesmärk on anda hääletajale vabadus valida vastavalt oma südametunnistusele,” lausus Madise.

Õiguskantsler tõi välja, et hääletajat ei tohi otse ega kaude panna olukorda, kus ta vabadus on piiratud näiteks faktilise kohustusega tõendada, mil moel ta hääletas. “Sestap on taunitav ka näiteks oma hääletussedeli pildistamine ja foto näitamine teistele, samuti hääletussedelite täitmine eelnevalt kokku lepitud mustri järgi või eri värvi pliiatsitega. Hääletamise salajasus on nii hääletaja õigus kui ka kohustus,” ütles Madise.

Õiguskantsler viitas sellele, et kui soovitakse hääletamise salajasuse põhimõttest loobuda, tuleb selleks eelviidatud seadust ja määrust eelnevalt muuta.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni 39 saadikut esitasid neljapäeval umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile, tuues põhjuseks linnapea valimistel salajaste valimiste printsiibi eiramise, mistõttu oli võimalik volinikke mõjutada ja survestada. (BNS)