Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Pool miljonit tuulde: Tallinn-Rapla maantee kurikuulus keskpiire eemaldatakse

-
19.04.2024
Maantee

Transpordiamet paigaldas Tallinna-Rapla-Türi maanteelõigu keskele ligi 450 000 euro eest piirde, et muuta liiklus ohutumaks. Läks aga vastupidi – avariid jätkusid, ohvreid veelgi rohkem ja raha lennutati tuulde.

Transpordiamet otsustas mitte jätkata Tallinna–Rapla–Türi maantee km-l 17,6–21 paigaldatud keskpiirde katseprojektiga ja piirde eemaldada.

Transpordiameti eesmärk keskpiirde paigaldamisel oli sõidusuundade eraldamisega parandada liiklusohutust sellel teelõigul ning katsetada lahendust Eesti liiklustingimustes. Veenduti, et see aitab vältida laupkokkupõrkeid, kuid pärast üldise õnnetuste arvu analüüsimist jõuti järeldusele, et tee ristlõige ei ole oma kitsuse tõttu selleks siiski sobiv.

Enne keskpiirde rajamist juhtus sellel teelõigul neli inimkannatanutega liiklusõnnetust, milles hukkus üks ja sai viga neli inimest (periood 2013–2019). Pärast teelõigu ümberehitust  (periood 2020–2023) on juhtunud seitse kannatanutega liiklusõnnetust ja viga sai kaheksa inimest, neist nelja puhul ei mõjutanud õnnetust keskpiire: kahel juhul oli juht alkoholijoobes, ühel korral toimus kokkupõrge põdraga ning ühel juhul sõitis juht kõrvalteelt ette peateel liikunud juhile.  Vigastatutega liiklusõnnetuste arvestuses sõideti keskpiirdesse kolmel korral.  Varakahjudega liiklusõnnetusi juhtus 2017–2019 perioodil 2, 2020–2023 perioodil 19, neist keskpiirdesse sõitmisi 11.

Kuna 1+1 sõiduradadega teel on suur laupkokkupõrgete võimaluste oht, siis leiti, et päris sõiduteede eralduseta lõiku jätta ei tohi, mistõttu paigaldatakse sinna kummipostid. Need ei välista küll täielikult laupkokkupõrkeid, ent need on siiski täiendav meede füüsilise takistuse näol vähendamaks riskiohtlikku käitumist. Lisaks kummipostidele paigaldatakse lõigule pikivahe hoidmise vajadusest teavitavad infotahvlid ja vastav teemärgistus, rohekoridori lõik tähistatakse hoiatusmärkidega „metsloomad“.

Eesmärk on vähendada liiklusõnnetuste arvu sellel teelõigul ning eespool mainitud meetmed üheskoos peaksid vigastatutega liiklusõnnetuste juhtumeid kahandama.

 

Allikas: Tre Raadio