Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksa kliimaäärmuslased tahavad keelustada isiklike autode kasutamise nädalavahetustel

-
19.04.2024
Kliimaäärmuslasest Saksa transpordiminister Volker Wissing.
© Scanpix

Saksamaa transpordiminister Volker Wissing on tulnud välja ettepanekuga keelustada autoga sõitmine nädalavahetustel, et täita nn kliimaeesmärke. Isiklike autode kasutamise keelustamine nädalavahetustel ja kiirusepiirangute kehtestamine on üks osa Saksamaa jõupingutustest süsinikuemissioonide vähendamisel ja kujutab endast järjekordset näidet sellest, kuidas valitsused üritavad rahvast kliima päästmise ettekäändel kontrollida.

Wissing, kes on liberaalse ja väidetavalt turumajandust toetava partei FDP liige, avalikustas plaani ühe võimaliku osana uuest peagi kehtima hakkavast kliimakaitseseadusest. Tema sõnul võivad isiklike autode kasutamise piirangud rakenduda juhul, kui teised meetmed osutuvad ebapiisavaks. Wissingi sõnul on kaalumisel laiaulatuslik ja tähtajatu sõidukeeld laupäeviti ja pühapäeviti.

Saksamaa on juba teinud päris palju oma autotööstuse hävitamiseks, plaanides keelustada 2035. aastast sisepõlemismootoriga autod. Lisaks on rohepiirangud tekitanud laiaulatuslikke proteste põllumeeste hulgas. Ent Saksamaa uue kliimakaitseseaduse kohaselt peavad Saksamaa erinevad majandussektorid vähendama süsinikdioksiidi heitkoguseid 22 miljonit tonni aastas. Wissing ütles raadiojaamale Deutschlandfunk, et „selliseid suuri koguseid saab vähendada ainult ad hoc ja nii, et autosid ja veoautosid ei kasutata”.

Kirjas koalitsioonipartneritele selgitas Wissing: „Liikluse vähendamine on võimalik ainult piiravate meetmetega, mida on rahvale raske kommunikeerida, näiteks üleriigilise ja tähtajatu sõidukeelu kehtestamise kaudu laupäeviti ja pühapäeviti.“

Koalitsioonipartnerid siiski ei avaldanud Wissingi kirjale tingimusteta toetust ja nimetasid seda vastutustundetuks hirmutamiseks ajal, mil Saksamaa entusiasm rangema rohepoliitika osas on vaibunud.

Transpordiministeeriumi selgitusel ei olnud ministri kiri mõeldud mitte ähvardusena, vaid pigem arvamusavaldusena, et parlament peaks tajuma oma vastutust ja muudatustega kaasa minema. „Ministril on vastutus viidata ohtudele,“ teatas ministeeriumi kõneisik.

Samas leidis Wissingi koalitsioonikaaslane, roheliste fraktsioonijuht Katharina Droege, et minister ei tohiks tekitada alusetult hirmuõhkkonda ja sotsiaaldemokraatide esindaja Detlef Muelleri arvates ei aita sedalaadi manöövrid sugugi kaasa uue kliimaseadusega seotud aruteludele. „Hirmu tekitamine absurdsete ettepanekute kaudu ei aita mitte mingil viisil kaasa transpordisektori kliimameetmetele,“ leidis Mueller.

FDP esimees, rahandusminister Christian Lindner aga avaldas Wissingile toetust. „Eelmise valitsuse kliimakaitseseadus võib peagi kaasa tuua autosõidukeelu!“ kirjutas Lindner sotsiaalmeediaplatvormil X.

Allikad: Reuters, The European Conservative, Tagesschau