Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Põlissoomlaste osalusega konservatiivne valitsus kärbib Soome ametnikkonda, Eesti vasakliberaalne võimuliit aga kasvatab seda

-
21.04.2024
Soome Eduskunna esimees Jussi Halla-aho ja rahandusminister Riikka Purra, mõlemad Põlissoomlased.
© FB

Samal ajal kui Eesti vasakliberaalne valitsus suurendab bürokraatiaaparaati, seda näiteks tohutu kliimaministeeriumi süsteemi kaudu, ning nende uus võimuliit lisas ka Tallinnas abilinnapeade kohti, Soome konservatiivne valitsus hoopis kärbib riigiaparaati.

Soome avalikus sektoris toimuvad järgmisel aastal olulised struktuurimuutused, mille tagajärjel koondab riik tuhandeid töötajaid, vahendas Yle.

Muudatused puudutavad nii ministeeriumide kui ka riigihaldusasutuste ametnikke. Ümberkorralduskõnelused ja koondamised võivad alata juba sel aastal.

Yle allikate andmetel on Soomes viimase kümne aasta jooksul avalikus sektoris töötavate inimeste arv suurenenud ligi 8000 inimese võrra. Soome tahab vähendada avaliku sektori töötajate arvu, kuna riigi teistes sektorites on tööjõupuudus. Koondamised on osa valitsuse laiaulatuslikust kärpeplaanist.

Selle nädala alguses koostasid peaminister Petteri Orpo ja põlissoomlasest rahandusminister Riikka Purra eelarve plaani, mis hõlmab aastaid 2025–2028. Plaan sisaldab kulude kärpimist umbes 400 miljoni euro võrra avaliku teenistuse ja muu avaliku halduse eelarvest.

Purra ütles teisipäeval valitsuse pressikonverentsil, et sise- ja välisjulgeolekuga seotud ministeeriumides ehk justiitsministeeriumis, siseministeeriumis ja kaitseministeeriumis on kärped väiksemad kui muudes haldussektorites. Nad peavad oma kuludest kokku hoidma 0,81 protsenti, teised haldusharud aga 3,58 protsenti.

Kärbetest on välja jäetud ametikohad, mille abil tagatakse riigis sise- ja välisjulgeolek. Kärped ei laiene elukutselistele sõduritele, politseinikele, piirivalvuritele, kohtunikele, prokuröridele ja vangivalvuritele, ütles Purra.

400 miljoni euro suurune kärpeplaan lisandub eelmisel suvel avaldatud programmile, mis sisaldas juba 250 miljoni euro eest kärpeid.

Nagu sõsarpartei Põlisoomlased, kärbib ka EKRE võimule tulles liigsuureks paisunud ametnikearmeed, mis annab riigile kokkuhoidu, ning esmalt saab “hundipassi” kliimaministeeriumi meeletu toiduahel. (ERR, Yle, Uued Uudised)