Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Film poliitilisest korruptsioonist USA-s tekitab äratundmistunde – see toimub ka Eestis

-
22.04.2024
Ka Eesti võimukoridoridest saaks head materjali poliitilisest korruptsioonist rääkivate filmide jaoks.
© UU

Öeldakse, et filmid ei peegelda reaalsust, kuid sageli on neis ka midagi elust enesest. Kui tekib deja vu tunne, siis ilmselt midagi tõepärast ongi.

Duoplays saab vaadata filmi “Katie Fforde: naise roll”. Aluseks Briti romantikajakirjaniku lugu, tegevus toimub USA-s, tootjamaa on Saksamaa. Lugu räägib poliitikust, kes kandideerib kongresmeniks ning selle protsessi käigus tulevad välja väga mustad asjad, nii poliitikas kui isiklikus elus.

Poliitik Eric saab niiditõmbajatelt suurt tuge, kuid selle eest peab ta kogukonnas hääletama ühe kooli lammutamise poolt, et sinna saaks rajada kaubanduskeskuse. Tema konkurent eemaldatakse poliitilisest võitlusest. Mõistagi ei lähe kõik nii, nagu asjaosalised arvavad, kuid ausat võitlust selles kampaanias eriti ei näe.

Eredalt on välja toodud ajakirjanduse roll: meediatiim sajab konkurendi juurde sisse ning esitab talle küsimuse tema surnud abikaasa kohta, mille peale saab too infarkti; kongresmenikandidaati hoitakse lõa otsas ähvardusega, et muidu paljastatakse meedias tema naise 20 aasta tagune alkoholisõltuvus. Ka naispeategelane Julie kasutab ajakirjaniku abi, kuigi just korruptsiooni paljastamisel.

Seda filmi peab ise vaatama, aga deja vu tunne on ehe – kõik see toimub ka Eestis, näiteks konkurentide kõrvaldamine minevikuskandaalide või siis väljamõeldiste kaudu. Eesti meedia korjab samuti igasugust pahna üles ja käib selle “sobival” ajal välja. Filmis toimuv võiks toimuda ka Toompea või Stenbocki võimukoridorides.

Me olemegi “Läände integreerunud” – nende korruptiivsed lood filmilinal tekitavad äratundmisefekti oma kodumaalt.

Jüri Kukk, toimetaja