Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina valitsus: välismaal elamine ei vabasta kodanikke kohustustest kodumaa ees. Eesti valitsus köhib selle peale

-
23.04.2024
Kaja Kallas ja Ukraina president
© Scanpix

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba sõnul peatas Ukraina äsja konsulaarteenuste osutamise välismaal elavatele kutseeas olevatele meestele. Ukraina valitsus teatas, et välismaal elamine ei vabasta kodanike kohustustest kodumaa ees. EKRE on Ukraina sõja algusest peale rääkinud, et saame Ukrainat selles sõjas aidata kõige paremini siis, kui ei võta vastu mobilisatsiooniealisi meespõgenikke.

Kui EKRE saadik Mart Helme küsis aprillis riigikogu infotunnis, miks ei saadeta neid mehi Ukrainasse appi, kui mitte rindele, siis rahvamajandusse, vastas peaminister Kaja Kallas arutelu lõpus: “Ma ei tea, kust tuleb teie meeletu viha ukrainlaste vastu.”.

Samas on ta väitnud, et Ukraina pole mobilisatsiooniealisi mehi Eestilt välja nõudnud, hiljem aga tunnistas, et Ukraina president on neid koju kutsunud.

Ukraina president võttis selle teema ka tänavu jaanuaris Eesti külastades jutuks, aga see läks kurtidele kõrvadele ja Kaja Kallas naerab ainult välja, kui EKRE saadikud seda teemat järjest üles on võtnud.

Zelenskõi palve peale teatas Kallas, et Eesti ei hakka mobilisatsiooniealisi Ukraina mehi kodumaale tagasi saatma. Kallas tunnistas, et ta küll arutas seda teemat Tallinna väisanud Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, kuid välistas ukrainlaste väljasaatmise, kuna nad viibivad Eestis seaduslikul alusel.

Zelenskõi ütles pärast Kallasega peetud kohtumist antud pressikonverentsil, et tema riik vajab Vene agressiooni tõrjumiseks tagasi välismaale läinud mobilisatsiooniealisi mehi nii sõdimiseks kui ka riigi majanduse toetamiseks.

Sellest rääkisid läinud aasta veebruaris ka Ukrainas suursaadik Mariana Betsa ja EKRE esimees Martrin Helme.

Suursaadik oli väga hästi kursis sellega, et EKRE toetab Ukraina võitlust oma vabaduse eest. Suursaadik ütles, et Ukraina vajab peale sõja lõppu kindlasti oma inimesi tagasi, et riiki üles ehitada ning tunnistas, et riigist lahkunud sõjaväekohuslastest noorte meeste tagasi saamine on probleem.

Eesti valitsus peaks palju aktiivsemalt aitama Ukrainal oma ajateenijaid välismaalt tagasi saada, neil on igat oma inimest vaja, et võita, märkis suursaadik.

End suurte Ukraina toetajatena näitavad Kaja Kallast, Margus Tsahknat, Hanno Pevkurit ja teisi ministreid jätab see kõik külmaks. Nüüd on see siis käes. Tuhanded rindeealised ukraina mehed redutavad mööda maailma laiali, neist suur osa Eestis, rindel on aga meestest puudus.

Eesti on selle aasta alguse seisuga Kallase väitel 19 600 Ukrainast tulnud meest vanuses 18-60. Mobilisatsiooniealisi on tema sõnul umbes 7000.

Ukraina president Zelenskõi allkirjastas kuu alguses seaduse, mille järgi langeb mobilisatsiooniiga 27-lt 25 eluaastale.