Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

SEB analüütik: Soome sai märgatavalt odavamalt laenu kui Eesti

-
23.04.2024
Selle valitsuse rahanduspoliitika on nõrk.
© UU

Kaja Kallase valitsuse rahandusministri Mart Võrklaeva kompetentsi puudumisest räägib tema kõige ebapopulaarsema ministri tiitel, kogu valitsuse tasemest aga lause: “Kui Soome võlakirjade reiting on AA+, siis Eesti oma on kahe koha võrra madalam AA-“.

SEB kapitaliturgude maakleri Erik Lauri sõnul õnnestus Soomel teisipäevasel riigi võlakirjade oksjonil raha kaasata olulisel odavamalt kui Eestil oma viimasel võlakirjade oksjonil.

Soome riigivõlakirjade oksjoni eesmärk oli kaasata veidi enam kui kümne aasta pikkuste noteeringutega 3–4 miljardit eurot. “Investorite isu põhjamaade riigi paberi vastu oli aga märksa suurem. Kokku oli huvi enam kui 23 miljardi euro ulatuses, mis on enam kui 7,5 korda rohkem kui minimaalselt sooviti kaasata. Atraktiivsuse poolest sarnaneb võlakiri aasta alguses emiteeritud Eesti riigi noteeringuga, kuna ka toona ületas investorite ostuhuvi 7,5 korda lõpuks jaotusesse läinud mahtu,” kommenteeris Laur pressiteates.

Ta selgitas, et korraldajate poolt antud suuniste kohaselt oleks Soome võlakirjade tootlus võinud kujuneda hetkehindade juures 3,06 protsendi tasemele, mida lõpuks korrigeeriti aga pisut madalamale, 3,03 protsendile. Aasta alguses laenati Eesti riigile kümneks aastaks raha aga 3,35-protsendise tootluse juures.

“Kuigi vahe on suur, siis vedas Eestil oma emissiooni ajastusega rohkem kui meie põhjanaabritel. Jaanuari keskpaigast on kümneaastase Saksamaa riigivõlakirja tootlus kerkinud veidi enam kui 17 baaspunkti, mille tulemusel on ka teistel riikidel raha kaasamine nelja kuuga kallimaks läinud. Sellele vaatamata sai Eesti riiki siiski kallimalt laenu meie kõrgema riskitaseme tõttu. Kui Soome võlakirjade reiting on AA+, siis Eesti oma on kahe koha võrra madalam AA-,” tõi Laur välja. (BNS-UU)

Eesti teab, mida tähendab hea ja kompetentne rahandusminister. Martin Helme aegadest.