Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: Ukrainal napib sõdureid, riigist pagenud mobilisatsiooniealisi ja teenistuskõlblikke tagasi ei saadeta

-
25.04.2024

Saksa peavooluväljaande Bild tulihingelisest Ukraina toetajast ajakirjanik Julian Röpcke kirjutab: “Kogu Ameerika raha ja Lääne toetus, kõik Saksamaa relvad ei aita, kui Ukraina ei mobiliseeri veel vähemalt 250 000 sõdurit liiga hõredalt kaetud rinde tugevdamiseks.”

Mobilisatsiooniga seonduvad keerukused põhjustavad aga Ukrainas väga tõsiseid pingeid ning mobilisatsioon ei edene sugugi õlitatult.

Uus mobilisatsiooniseadus hakkas kehtima 16.04.24. Lisaks mobilisatsiooniea langetamisele 27-lt aastalt 25-aastale on oluline, et Raada toetas Riikliku julgeoleku-, kaitse- ja luurekomisjoni ettepanekut jätta eelnõust välja reegel sõjaväelaste demobiliseerimiseks pärast 36-kuulist teenistust.

Sõja algusest lahingutes olnud mehed arvestasid neile antud lubadusega saada uue seaduse vastuvõtmisel demobiliseeritud, kuid nende õigustatud ootusi peteti rängalt. Jõustunud seadusemuudatus oodatud leevendust ei too, mobiliseeritud peavad võitlema „nii kaua kui vaja“.

Mitte ainult staažikate rindemeeste, vaid ka rahva seas tekitas ülalmainitud kursimuutus tõsist meelehärmi. Seda enam, et riigist pagenud mobilisatsiooniealisi ja teenistuskõlblikke tagasi ei saadeta (teemat väldivad nii võõrustajariigid kui president Zelenski), lokkav üleüldine korruptsioon võimaldab „valitutel“ otsestest sõjaraskustest eemale jääda, Lääs pakub nö suunatud ja limiteeritud toetust ning aina enam on kuulda sõnumit, et Ukraina peab olema valmis pikaks sõjaks.

Arvestades, et suuremat rotatsiooni ei toimu ja juba „püssi alla“ võetud mehi ei demobiliseerita, on koosseisude hõrenemine ilmselgelt tekkinud lahingukaotuste realt. See on elevant elutoas. Ehkki aina enam räägitakse pea poole miljonini (hukkunud ja raskelt vigastatud) küündivast „vabaduse hinnast“, on arve avatud ja häving jätkub.

Mida kirjutatakse ja räägitakse aga meie propagandast nõretavas meedias?

Alles 25.02.2024 vahendasid nii ERR, Delfi kui ka PM president Zelenski kinnitust, et sõjas on surma saanud 31 000 Ukraina sõdurit. Seda numbrit tõttasid toetama mitmed „julgeolekueksperdid.“

Vt nt: https://www.err.ee/…/soja-732-paev-kiiev-sojas…

Zelenski toodud numbri paneb delikaatselt küsimärgi alla isegi BBC, kus erakordselt ümara diplomaatilisusega poetatakse, et „USA luureandmetel põhinevad hinnangud viitavad suurematele kaotustele.“ (Vt https://www.bbc.com/news/world-68819853)

Meenutagem, et 2022. aasta detsembris langes Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen terava kriitika alla, kuna oli oma avalikul esinemisel heauskselt (?) avaldanud hukkunud Ukraina sõjaväelaste suure numbri.

30.11.22 videosõnumis ütles ta, et senises sõjategevuses on hukkunud umbes 120 000 ukrainlast: “Hinnanguliselt on praeguseks hukkunud 20 000 tsiviilisikut ja üle 100 000 Ukraina sõjaväelase.”

Video võeti kiiresti Komisjoni kodulehelt maha, seda „redigeeriti“ (monteeriti) ja tööle lülitati „sõnumit selgitav“ EL-i ja NATO ülene stratkomi „tõlkemasin“.

Huvilistele on mainitud video „enne ja pärast“ versioonid internetis veel kindlasti leitavad.

Vt nt:

*** https://www.euractiv.com/…/eu-commission-chief-in-hot…/

*** https://www.youtube.com/watch?v=k4-yeITIkS4