Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Šotimaa valitsus lõpetas koostöö rohelistega ja taandus kliimalubadustest

-
25.04.2024
“Pakistanlase šotlane” Humza Yousaf lõpetas koostöö rohelistega.
© Scanpix

Euroopas on tunnetatav taandumine hüsteerilisest kliimavõitlusest ning mitmel pool saadetakse ka selle eestvedajad rohelised opositsioonipingile.

Šoti Rahvuspartei (SNP) esimees ja esimene minster Humza Yousaf õpetas neljapäeval koalitsioonileppe rohelistega ja juhib nüüdsest vähemusvalitsust. Nädala eest oli Šoti valitsus loobunud ambitsioonikast kliimalubadusest.

Yousaf ütles, et otsus sündis pärast arutelu valitsuses ning jõustub kohe.

SNP ja rohelised allkirjastasid 2021. aastal kokkuleppe, millega said rohelisted esimest korda kogu Ühendkuningriigis valitsusse. SNP sai seitsme roheliste liikme toel parlamendienamuse. Nüüdsest tuleb tal hakkama saada vähemusvalitsusena.

Rahvuspartei ja roheliste teed hakkasid lahku minema 18. aprillil, kui valitsus teatas, et loobub eesmärgist vähendada süsihappegaasi heidet 2030. aastaks 75 protsendi võrra, kuna Ühendkuningriigi kliimamuutuse komitee (CCC) oli nimetanud seda ebausutavaks.

Roheliste kaasjuhtidel Patrick Harviel ja Lorna Slateril olid Šoti valitsuses aseministrite kohad. Yousaf lubas, et Šotimaa peab siiski kinni eesmärgist jõua 2045. aastaks netonulli. (AFP-BNS)