Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

EKRE fraktsioon kaebas Riigikogu otsuse vaheaegade piiramiseks kohtusse

-
29.04.2024
Lauri Hussar ja Toomas Kivimägi

Riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni 14 liiget esitasid Riigikohtule kaebuse Riigikogu ja Riigikogu juhatuse otsuse vastu, milles palutakse tühistada Riigikogu täiskogu 17.04.2024 otsus mitte lubada võtta vaheaegu muudatusettepanekute hääletamise eel, mis on ette nähtud Riigikogu kodu- ja töökorra seaduses § 83 ning palutakse tuvastada selle tegevuse õigusvastasus.

Lisaks palutakse tühistada Riigikogu juhatuse otsus panna see vaheaegade võtmise küsimus Riigikogu täiskogu istungil hääletusele ning tuvastada Riigikogu juhatuse (mh aseesimees Toomas Kivimägi) tegevuse õigusvastasus.

Riigikogu kodu- ja töökorralduse seadyus näeb ette, et enne hääletamist võib alatise komisjoni või fraktsiooni esimees või aseesimees nõuda kuni 10-minutilist vaheaega, seejuures ei nõua nimetatud seadus vaheajataotluse põhjendamist, mistõttu ei sõltu taotluse rahuldamine sellest, mis põhjusel vaheaega soovitakse. Istungi juhatajale ei ole antud kaalutlusõigust küsimuses, kas vaheaeg välja kuulutada või mitte. Kui taotluse on esitanud selleks õigustatud isik, tuleb taotlus rahuldada.

Põhiseaduse järgi saab ainult Riigikogu koosseisu häälteenamusega vastu võtta ja muuta Riigikogu kodukorra seadust ja Riigikogu töökorra seadust.
Tänavu 17. aprillil toimus Riigikogu III istungjärgu täiskogu istung, kus Riigikogu juhatus pani hääletusele vaheaegade võtmise.

Hääletuse tulemusel ei lubanud täiskogu enam Riigikogu kodu ja töökorralduse seaduses sätestatud vaheaegu võtta.

Küsimus on selles, kas Riigikogu juhatus ja Riigikogu enamus tohivad enda otsustega piirata sätestatud õigusi ilma konstitutsioonilist seadust muutmata ja kas vastava seaduse rikkumist või ignoreerimist tohib sisuliselt põhistada parlamendi enesekorraldamise argumendiga.

Nimetatud istungil ütles EKRE fraktsiooni juht Martin Helme peetud kõnes, et opositsioonilt ära võetav vaheaegade võtmise võimalus on ligi 30 aastat järjest olnud Riigikogu töö lahutamatu osa läbi kõikide koosseisude.

Tema sõnul on sellel otsusel demokraatiat tappev efekt ja ta nimetas seda parlamentaarseks surmaks, sest nii kaob koalitsioonil vajadus arvestada opositsiooniga.

Samal istungil, kus EKRE võttis seitse vaheaega (kokku 1 tund ja 10 minutit), mida aktsepteeriti, võttis Riigikogu juhatus ise vaheagu 1 tunni ja 30 minuti ulatuses.

Seega ei saa asuda seisukohale, et opositsiooni poolt võetud vaheajad oleks olnud liialt koormavad või Riigikogu tööd takistavad.

EKRE hinnangul on Riigikogu juhatuse ja Riigikogu täiskogu menetluskäik ja otsused ilmses vastuolus Riigikogu kodu- ja töökorraseadusega ning rikkunud Eesti Vabariigi Põhiseadusest tulenevaid Riigikogu liikme põhiõigusi ning laiemalt õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid.

Kaebajate eesmärgiks on vaidlustada see õigusvastane olukord.