Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Põhjanaabrid ei taha valimiste ausust e-valimistega ohtu seada, Eesti tegutseb just vastupidi

-
28.04.2024
See küsimus on turvalisuse võtmes väga päevakorral.
© UU

Eesti e-valimiste ärajätmiseks on põhjusi küllaga ka siis, kui nende ebaturvalisuse kohta pole tehnilisi andmeid: suur osa rahvast ei usalda neid (mis on väga oluline põhjus), mitte ükski välisriik peale ebademokraatliku Venemaa ei kasuta neid ning Eesti küberruumis üha kasvab “apsude” arv. E-valimised on “samasse kohta Vene ristlejaga” saatnud ka põhjanaaber Soome.

Postimees on avaldanud intervjuu Johanna Suurpääga Soome justiitsministeeriumist, kes juhtis 2017. aastal ekspertide töörühma, mille ülesanne oli koostada e-hääletuse rakendamise eelaruanne. Aruande põhjal otsustas Soome e-hääletust mitte kasutusele võtta ja see väljendub pealkirjas “E-HÄÄLETUS ⟩ Soome ekspert: me ei taha oma valimiste ausust ohtu seada.”

Eestis on e-valimiste ausus suure küsimärgi all ning valitsus ei tohiks mitte kahtlejaid sildistada, vaid peaks täiesti loomulikult ja sunnita need kahtlused hajutama, tuues valijate ette nö puust ja punasena kogu elektrooniliste valimiste süsteemi. Või siis peaks lubama selle turvalisuse tõendamise juurde sõltumatud eksperdid. Kuna seda pole tehtud või on tehtud ebapiisavalt, siis võib eeldada soovi midagi varjata.

Tulemas on eurovalimised ja nüüd on kaks teed – kas vastavad organid hajutavad kiirkorras Potjomkini küla ehitamata viimsegi kui kahtluse või siis jäetakse e-valimised ära. Muidu jääb tulemuste legitiimsus taas õhku. Paraku lisatakse Eestis süsteemi veelgi kaheldavamad m-valimised.

Uued Uudised