Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Martin Helme: mitte kuskilt otsast pole näha, et tänane haridusminister saaks oma tööga hakkama

-
30.04.2024
Martin Helme
© UU

Teisipäeval, kui algas Riigikogu istung, palus aseesimees Toomas Kivimägi üle anda eelnõud ja arupärimised, kuid osal opositsioonist oli enamat välja pakkuda.

EKRE fraktsiooni ja erakonna esimees Martin Helme ütles puldist: “On veel üks žanr, mida siin saab üle anda, ja see on umbusaldusavaldus. Annan üle 22 Riigikogu saadiku allkirjastatud umbusaldusavalduse haridus- ja teadusminister Kristina Kallasele. Tegelikult oleks ammu olnud aeg. Tegemist on katastroofitsooniga meil niigi katastroofiks olevas valitsuses.

Põhjuseid on rohkem kui küll. Kõige viimane katastroof on see, kuidas gümnaasiumieksamite tegijad ei saanud infosüsteemi tõrke tõttu ennast registreerida, ei saanud ka mõni päev hiljem selle selle süsteemi hakkama 9. klassi eksamite, e-katseeksamite süsteemiga. Ja loomulikult reaktsioon ministeeriumilt oli mitte näha vastutust endal, vaid hakata süüdlasi otsima kusagil mujal ja hakata ka kinni mätsima.

Aga see ei ole ju ainus, millega haridusminister on silma paistnud. Täielikuks äparduseks tuleb lugeda ka Kristina Kallase tegevust õpetajate streigi eel ja ajal. Tuleb ka eraldi ära märkida, et seegi pisut mõnitav summa palgalisa, mis aasta alguses kokku lepiti, ei ole tänase päevani ju jõudnud tegelikult õpetajateni. Tohutu probleem, mis meie ees seisab, ehk eestikeelsele õppele üleminek – no ei ole mitte kuskilt otsast näha, et tänane haridusminister või haridusministeerium saaks selle üleminekuga hakkama, ilma et kannataksid õpetajad ja õpilased ja kogu meie haridussüsteem.

Etteheiteid, mis meil tekstis on – tekst on päris pikk –, on tegelikult veel terve hulk. Nii et meie ei saa küll öelda, et seda ministrit on võimalik edasi ametis hoida või usaldada.”

Keskerakonna poolt lisas Vadim Belobrovtsev: “Lugupeetud kolleegid! Põhimõtteliselt mina ühinen eelöelduga, et Eesti Keskerakond ja meie fraktsioon arvavad, et kahjuks haridus‑ ja teadusminister ei ole selle viimase aasta jooksul oma tööga piisavalt hakkama saanud, probleeme on päris palju. Üleminek eestikeelsele õppele, ma arvan, tekitab septembris veel päris palju probleeme ja kahjuks selle asemel, et tulla välja mingisuguse plaaniga, et mida siis septembris võiksid omavalitsused ja koolid ja lasteaiad teha, kui olukord läheb keeruliseks, me kuuleme ainult seda, et see on põhimõtteliselt omavalitsuste ehk kooli ja lasteaia pidajate probleem ja koolide ja lasteaedade juhtide, direktorite probleem.

Ja põhimõtteliselt, kui näiteks ei ole õpetajaid piisavalt klassi või rühma ette panna, siis on selles süüdi kas kooli või lasteaia juht või omavalitsus, kooli või lasteaia pidaja. Ei ole väga konstruktiivne lähenemine ja tegelikult on kuulda paljudest koolidest ja lasteaedadest, et nende juhid on praegu hämmingus, et mida nad siis peavad tegema, et täita kõiki neid nõudeid. Sealt lähenevalt meil on Kaja Kallasele arupärimine, kus me küsimegi põhimõtteliselt ühe küsimuse, et miks Kristina Kallas on jätkuvalt teie valitsuse haridus‑ ja teadusminister ja kas teie arvates on Kristina Kallas piisavalt pädev oma ülesannete täitmisel.”

Opositsiooniline Isamaa, kes jagab Tallinnas võimuliiduga supitaldrikut, ei olnud Kristina Kallase umbusaldamisest huvitatud.

Allikas: Riigikogu stenogrammid