Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Siim Pohlak: valitsus tegeleb asendustegevustega, päris probleemide lahendamise asemel loodetakse mõned miljonid lisaraha saada uute maksutõusudega

-
30.04.2024
Siim Pohlak
© UU

Teisipäeval toimus Riigikogus rahva tasku kallale mineva riigilõivuseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu esimene lugemine, mille järel pidas EKRE saadik Siim Pohlak kõne.

“Lugupeetud rahva teenrid! Eesti valitsus lüpsab täna Eesti rahvast nagu oma lehma. Maksutõusud, aktsiisitõusud ja nüüd siis riigilõivude tõstmine.

Aga kuhu see raha siis kaob, mida riik meie kõigi käest ära võtab läbi maksutõusude, aktsiisitõusude? Rahandusminister ütleb, et see raha läheb igale poole. Aga mina küsiksin küll, et kas miljonid ikka peavad praeguses olukorras minema ministeeriumide ümbernimetamiseks, ametnike palgatõusudeks, kliima‑ ja rohehulluse toetamiseks, erinevate ideoloogiliste MTÜ-de rahastamiseks ja maksuastme kaotamiseks. Valitsus loodab oma üha paisuvate kulude katmiseks korjata raha Eesti inimeste taskust, aga sellest ei piisa ja praegu jääb mulje, et loodetakse maksustada meid viie Euroopa rikkaima riigi sekka.

Reaalsus on aga vastupidine. Eestist on Reformierakonna juhtimisel saanud Euroopa majanduste võrdluses must auk, kõige suurema majanduslangusega riik. Kodumaiseid väikeettevõtjad pankrotistuvad valitsus korjab raha pensionäridelt, lastega peredelt. Samal ajal on aga välismaine suurkapital puutumatu, rahvusvahelised suurkorporatsioonid viivad Eestist maksuvabalt välja sadu miljoneid eurosid, aga sellega ei soovi mitte keegi tegeleda.

Öeldakse, et ehk Euroopa Liit tegeleb. Hoolimata kriitilisest majandusolukorrast aetakse edasi pimedat kliimapoliitikat, mis ajab pankrotti kodumaist ettevõtlust ja nagu tänastest uudistest lugeda sai, siis kliimapaanikaga kaasaminemise hind saab juba 2027. aastal olema riigieelarvele suurusjärgus 300 miljonit eurot ja nii tõenäoliselt igal aastal edaspidi.

Kust kohast see raha võetakse? Kust kohast tuleb selliste kulude juures raha riigikaitse tugevdamiseks? Mitte mingisugust plaani ei ole. Valitsus tegeleb asendustegevustega, päris probleemide lahendamise asemel loodetakse mõned miljonid lisaraha saadagi nüüd siis riigilõivude tõstmisest ehk siis niigi maksu‑ ja hinnatõusudega koormatud Eesti inimeste taskust võetakse veel ja veel ja veel. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ei saa sellise poliitikaga nõustuda. Ja EKRE teeb ettepaneku riigilõivude tõstmine ära jätta ja seoses sellega ka eelnõu 417 tagasi lükata. Annan üle fraktsiooni ettepaneku ka paberil.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid