Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Mitte ainult erakond ei pea kaasama noori, vaid ka noored ise peavad panustama erakonda

-
30.04.2024
Sinise Äratuse noored lõid erakonna tegemistes kaasa ka Riigikogu lahtiste uste päeval.
© UU

Noorte kaasamine poliitikasse on oluline, et tagada demokraatia tulevik ja esindada kogu ühiskonna huve, aga ka noored ise mängivad olulist rolli oma kaasamises poliitilisse protsessi ja erakonda.

Meie erakonnas on reegliks, et keegi ei saa midagi ainuüksi, sest nad on naised, noored, X tutvustega vms. Mõnikord ütlevad vanad kalad ka teravalt, aga see ei ole reegel ning kui nii juhtub, siis tuleb leida uus võimalus. Kogemusele viidates, siis pea aasta tagasi ütles mulle üks erakonna juhtfiguur, et potentsiaali mul poliitikas ei ole, ent mõnda aega hiljem leidis erakonna esimees aja, et minuga kohtuda ja tulevikuplaane arutada, eeskätt kuidas saaks Sinine Äratus rohkem erakonna tegemistes kaasa lüüa. Nii mõnigi oleks peale esimest kommentaari lahkunud või käega löönud, kuid pikas plaanis ei ole võimalik sellise õrna suhtumisega midagi saavutada.

Erakond saab noori kaasata mitmel viisil nagu näiteks luues keskkonna, mis on avatud, kaasav ja atraktiivne noortele. Erakond võib tagada, et noored oleksid esindatud erakonna juhtimisstruktuurides ja otsustusorganites, andes neile võimaluse osaleda erakonna poliitikakujundamises ja suuna määramises. Kuid see tähendab ka seda, et noor on valmis pühendama oma aega ja teadmisi koos oskustega suurema heaolu nimel. Siinkohal on meie tugevamad noorteühenduse liikmed jõudnud ringkondade juhatustesse (Märtin Muhu – Pärnu ringkonna juhatuse liige, Ronald Judin – Tartu linna osakonna juhatuse liige) või lausa ringkonna juhiks (Aat Purje – Ida-Tallinna ringkonna juht), need on ainult mõned noored, kes on näinud vaeva, et olla kohal, kus nad praegu on.

Mitte ainult üritustel osalemine, artiklite kirjutamine või mõne rahvakohtumise korraldamine ei ole noorte ainus panus erakonna toimimiseks. Neid võimalusi on tohutult, aga pean oluliseks mainida erakonna distsipliini tunnetamise. Kõik poliitilised erakonnad tuginevad distsipliinile, et säilitada ühtsus ja koostöö liikmete vahel. See tähendab, et erakonna liikmed peavad sageli järgima erakonna juhtkonna või fraktsiooni juhtide määratud seisukohti ja hääletama vastavalt erakonna poliitilisele platvormile. Erakondlik distsipliin võimaldab erakonnal ühtselt tegutseda ja poliitilisi eesmärke saavutada. Kui seda ei tunneta ja on soov ajada oma asja, siis võib olla aeg leida endale teine tee.

Ilmselgelt on oluline, et erakonna juhtkond tunnustaks noorte potentsiaali ja panust ning looksid keskkonna, kus noored tunnevad end teretulnuna ja neil on võimalus oma arvamusi kui ka ideid avaldada ning poliitilises protsessis aktiivselt osaleda. Kuid sellist keskkonda ei vaja ainult noored, vaid kõigil on parem töötada meeldivas keskkonnas. Meie hulgas on noori, kes on juba panustanud erakonna töösse ja mõistliku vastastikuse suhtumise jätkumisel nende panus kindlasti suureneb, mis omakorda kindlasti ei jää märkamatuks järgmistel noortel.

Pille-Riin Kahro
Sinise Äratuse esimees