Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Hale ja kurb: digiriik sai toidukaartide eest innovatsiooniauhinna

-
03.05.2024
Kaja Kallas ja Signe Riisalo tunnevad uhkust innovatsiooniauhinna üle, mis aitab abivajajaid. Aga teeks nii, et abivajajaid polekski?
© UU

Maailm muutub oma olemuselt üha kafkalikumaks, sest normaalsus asendatakse ebanormaalsusega, millest kujundatakse uus normaalsus. Kahjuks puudutab see ka Eestit.

BNS vahendab: „Mullu välja töötatud ja ka kasutusele võetud toidukaardid võitsid neljapäeval Barcelonas toimunud Euroopa innovatsiooniauhindadel esikoha sotsiaalvaldkonna innovatsiooniteo kategoorias.

Toidukaartide kasutuselevõtt algas mullu aprillis Harju- ja Raplamaal ning laienes neljandas kvartalis üle terve Eesti. Toidukaartide projekt oli üks kümnest sotsiaalvaldkonna innovatsiooniteo nominendist. Kokku esitati innovatsiooniauhindadele 334 tööd 26 riigist.

Aasta eest, 2023. aasta aprillis katsetasid pärast hankevõitu sotsiaalministeerium ja Rimi Eesti Food AS Harju- ja Raplamaal uudset toidukaartide süsteemi, mis asendaks senist ostetud toiduabi jagamise süsteemi, millega jagati kord kvartalis riikliku toiduabina abivajajatele peaasjalikult konservidest ja kuivainetest koosnevaid toidupakke. Eduka katseperioodi jooksul kuulutati välja ka teine hange toidukaartidele üleminekuks ülejäänud Eestis ning oktoobrikuu viimastel päevadel võeti kasutusele toidukaardid üle terve Eesti. Praeguseks on Eestis kokku väljastatud 29 103 toidukaarti.

Toidukaardi saamise õigus tekib abivajajatel, kes on eelmisel kvartalil saanud toimetulekutoetust ja/või kohaliku omavalitsuse toetust. Nende toetuste taotlemiseks peab inimene pöörduma oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole.“

Uudis on kahetiselt vaadatav: ühest küljest tõesti innovaatiline, kui abivajajad saavad süsteemi kaudu oma asjaajamised kiiresti korda aetud, samas aga on küsitav see, kuidas „innovaatilises riigis“ saab olla nii palju abivajajaid, et nende jaoks luuakse eraldi IT-lahendused?

“Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul on see suurepärane tunnustus kõigile neile, kes toidukaardiga erinevatel tasanditel töötanud” – suurepärane tunnustus digiriigile ja valitsusele oleks see, kui taolist lahendust poleks kunagi vaja olnud.

Reformierakonna valitsedes on abivajamine üha süvenemas, kuid Kaja Kallas suundus BNS-i andmetel just Pariisi „särama“.

Nüüd jääb üle oodata, millal saab keegi auhinna innovaatilise lahenduse eest inimkonna väljasuretamisel kliima päästmiseks. Või luuakse äpid maksutõusude tagajärjel lisandunud kerjustele, et nad teaksid, kus hetkel rohkem rahvast liigub ja teenistus võib parem olla.

Uued Uudised