Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

VIDEO I Anti Poolamets „Valimisstuudios“: “Kas me tahame saada kohalikuks omavalitsuseks või tahame olla riik?”

-
08.05.2024
Laadime sisu...

ETV esimeses “Valimisstuudios” rääkisid Euroopa Parlamendi valimistel kandideerivate erakondade poliitikud oma vaadetest Euroopa Liidu tulevikule, laienemispoliitikale ja rändepoliitikale.

Kas Ukraina vastuvõtmiseks võiks Euroopa Liit tingimusi leevendada?

Kandidaatide hulgas tehtud hääletusel vastasid sellele küsimusele jaatavalt Ilmar Raag Parempoolsetest ja Riina Solman Isamaast. Marko Mihkelson Reformierakonnast, Anti Poolamets EKRE-st, Tanel Kiik Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Kristina Kallas erakonnast Eesti 200 ja Jana Toom Keskerakonnast vastasid eitavalt.

Poolametsa sõnul peaks Ukraina kõigepealt vaatama NATO ja alles siis Euroopa Liidu poole. “Meil on 2/3 seadusandlusest, mis tuleb Euroopa Liidust. Kas nad ikka tahavad seda, see on Ukraina otsustada. Minu meelest oleks üldse targem rohepöörde pärast neil Euroopa Liidust üldse välja jääda. Astugu parem NATOsse ja mõelgu hoolega, kas Euroopa Liit on see, kuhu nad tegelikult tahavad minna.”

Kas ühehäälsuse kaotamine julgeoleku- ja välispoliitiliste otsuste langetamisel oleks Eesti huvides?

Solman, Mihkelson, Poolamets, Kiik ja Kallas vastasid sellele küsimusele eitavalt.

Poolametsa hinnangul tähendaks välis- ja julgeolekupoliitikas ühehäälsuse nõude kaotamine liikmesriikide suveräänsuse vähenemist. “Juba praegu me pole iseseisvad EL-is, 2/3 seadusandlusest tuleb keskvõimult kollektiivsete otsustena. Kui me anname välispoliitika ja maksupoliitika ära nagu tahab Saksamaa ja Prantsusmaa, siis on kõik. Mis riigist me räägime? Kas me tahame saada kohalikuks omavalitsuseks või tahame olla riik? See nõukoguliku sõnamulina saatel riigi maha müümine on lubamatu,” rääkis ta.

Anti Poolametsa sõnul peaks Lääne-Euroopa võtma immigratsioonipoliitikas eeskuju Suurbritannia asüülitaotlejate Rwandasse väljasaatmise poliitikast. Tema hinnangul kasutab vananeva ühiskonnaga Lääne-Euroopa ära näiteks sõja eest põgenenud ukrainlasi.

“Alles hiljuti ütles meile siseministeeriumi kantsler valdade ja linnade liidu päeval, et ukrainlased jäävad siia, kõik need 100 000, ja toovad ka pereliikmed siia. Kujutage ette, mida see tähendab Ukrainale, kui näiteks kõik need neli miljonit, kes on Euroopasse läinud, sõja lõppedes koju ei lähe. Tegelikult sündimusprobleemiga Lääne-Euroopa neelab neid inimesi, ta tahab nad tegelikult Ukrainalt virutada, varastada endale. Kui me tahame tõesti, et Ukrainal hästi läheks, siis me aitame pärast sõda need inimesed koju. Mitte nii, et 100 000 tuleb sisse ja me tõepoolest kaaperdame need inimesed ära. Nii need asjad ei käi. Ja islamiimmigratsiooni on see, mis laastab kogu Lääne-Euroopa varsti,” rääkis Poolamets.

Saate lõpuosas vastasid kandidaadid televaatajate saadetud küsimustele.

 

Allikas: ERR