Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Marine Le Peni Kremli-meelsuses süüdistava Prantsusmaa president Macron teeb ise Putinile silma

-
28.08.2019
Putin saab Euroopa liidrite seast üha enam sõbrakutseid, kuid kritiseeritakse ainult neid, kes pole “omad”.
© Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles oma kõnes G7 tippkohtumisel, et Euroopal tuleks parandada suhteid Venemaaga, et hoida silm peal Venemaa globaalsetel ambitsioonidel ja vältida uue külma sõja puhkemist.

Macron ei öelnud küll otse välja, et soovib lõpetada Euroopa Liidu sanktsioonid Venemaale, mis kehtestati Krimmi okupatsiooni järel, kuid ta ütles, et uued sanktsioonid ei olevat „meie huvides“.

Teisipäeval G7 tippkohtumisel peetud äärmiselt diplomaatilises kõnes esitles Macron Prantsusmaad vahendajana Venemaa ja selle rivaalide, USA ja Iraani ning rikaste ja vaeste riikide vahel.

„Venemaa välja tõukamine Euroopast oleks ränk strateegiline viga,“ ütles Macron. Tema sõnul on just Euroopa nõrkused ja vead aidanud Venemaal tihendada sidemeid Hiinaga ja tugevdada mõjuvõimu Süürias, Liibüas ja mitmel pool Aafrikas.

„Meie huvides ei ole olla nõrk ja tunda end süüdi, unustada kõik oma erimeelsused ja olla jälle sõbrad,“ sõnas ta, kuid nõudis: „Euroopa ei muutu kunagi stabiilseks, siin ei saa kunagi olema turvaline, kui me ei sõlmi rahu ega klaari ära oma suhteid Venemaaga.“

Emmanuel Macron ja Venemaa president Vladimir Putin kohtusid möödunud nädalal ja kinnitasid, et alustavad uute rahukõnelustega Ukrainas. Samas jäädi eriarvamusele mitmel teisel teemal, sh Süüriasse puutuvatesse küsimustes ja Venemaa käitumises opositsiooniga.

Macron üritab kõigest väest tuua Prantsusmaad tagasi globaalsete otsustajate ringi, kuid siiani üsna kaheldava eduga.

Allikas: France24

Refereeris Triin van Doorslaer