Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

President Kaljulaid näeb Ukrainat eduloo järgmise kandidaadina – kas Eesti ikka on hea eeskuju?

-
13.09.2019
President Kaljulaid näeb Ukrainat eduloo järgmise kandidaadina – kas Eesti ikka on hea eeskuju?

President Kaljulaid lausa oskab esitada ettepanekuid, mis kõlavad hästi, kuid taust on hoopiski äraspidine – seda eriti töökäsi kaotava Ukraina puhul.

“Ukraina võiks näidata kogu ülejäänud maailmale teed ja olla vabalt järgmine üleilmne edulugu,” ütles president Kersti Kaljulaid reedel Kiievis Jalta Euroopa strateegia (YES) aastakoosolekul, viidates seejuures Eesti eeskujule.

Mõistagi vihjas Eesti riigipea “veidi pehkinud ja vananevale” e-riigile, aga Ukrainale oleks parem, kui nad Eestis edulugu ei näeks. Sest me oleme maksnud karmilt, umbes 200 000 oma inimese lahkumisega, kellest suur osa kindlasti koju enam ei naase. Nende pensioniajaks on Eestis rahvastik suuresti välja vahetatud ja emakeelset kodumaad leiab ehk vaid Kagu-Eestis.

Ukraina läheb praegu just sama teed – riigist lahkuvad miljonid Euroopasse tööle ja ilmselt jäävadki sinna, kui moslemid neid kord tagasi ei kupata. Siis, kui Ukraina hakkab jalgu alla saama, napib neilgi töökäsi, ja appi võetakse kasvõi Kesk-Aasia tööjõud – sealmail kordub täpsemalt sama stsenaarium.

Oma edu võtmed võib teistele edasi anda, kuid veelgi rohkem teeks Ukrainale kasu, kui me hoiataks neid kehvade arengute eest. Seda, et Ukraina oma poegi kodus katsuks hoida, ei paindunud Kaljulaidi keel vist ütlema – see on vastuolus “avatusega” ja usbekk peab ju samuti saama öelda, et on ukrainlane, nagu president eestlust laiali jagades propageerib.

Muidugi on Ukrainal eeldusi tõusta eduriigiks, kuid seda vaid oma väärtusi kaitstes.