Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Minister Kert Kingo: hakkame rohkem pöörama tähelepanu tehnoloogia kasutamise riskidele sidevõrkudes

-
20.09.2019
Kert Kingo
© UU

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo saadab kooskõlastusringile sideteenuse osutamise ja sidevõrkude tehniliste nõuete määruse muutmise eelnõu, mille kohaselt peavad sideettevõtjad edaspidi kooskõlastama sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametiga.

Minister Kert Kingo sõnul on Eesti üks juhtivaid digiriike ja meie ühiskonna sõltuvus e-teenustest ja IKT taristust on väga suur. „Seetõttu on IKT süsteemide turvalisus ja tehnoloogia usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Plaanis on pöörata enam tähelepanu riskidele, mis on seotud tehnoloogia kasutamisega sidevõrkudes, seda eriti elutähtsat teenust pakkuvate ettevõtjate osas,“ selgitas minister.

Eelnõu kohaselt peab sideettevõtja kasutama sidevõrgu projekteerimisel, ehitamisel ja hooldamisel riist- ja tarkvara, mille kasutamine ei kujuta ohtu riigi julgeolekule. Elutähtsat teenust osutav sideettevõtja esitab sidevõrgu riist- ja tarkvara tehnilised andmed enne investeeringute tegemist Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile, kes edastab need julgeolekuasutustele ja Riigi Infosüsteemi Ametile, kes need kooskõlastavad või kooskõlastamata jätavad.

„Riigi eesmärk on tagada, et sideteenuse pakkujad arvestaksid riiklike riskihinnangutega, ainult nii saab ühiskond jätkuvalt usaldada avalikult pakutavaid sideteenuseid,“ lisas minister Kingo.

Eelnõu seab nii julgeolekuasutustele kui TTJA-le kooskõlastuse andmise ajaks 30 päeva alates dokumentide laekumisest vastavasse asutusse. Kooskõlastamise nõue seatakse ka sagedusloa saamise tingimuseks. Lähiajal alustab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ka avalikku konsultatsiooni sideettevõtjatega.

Eelnõu valmis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi IKT seadmete usaldamise töörühma töö tulemusena.