Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA president Donald Trump soovib riiki tulevate põgenike arvu piirata, 16 senaatorit aga utsitavad kõiki vastu võtma

-
01.10.2019
Kesk-Ameerika migrandid valmistuvad sõitma Mehhiko piirilinna Ciudad Juarezi, et sealt edasi USA-sse pääseda.
© Reuters/Scanpix

USA-s esitasid 16 vabariiklaste ja demokraatide senaatorit palvekirja president Donald Trumpile, millega kutsutakse presidenti üles võtma järgmisel aastal vastu „nii palju põgenikke kui vähegi võimalik“.

5. augustil saadetud kirjas – enne seda, kui Trump teatas, et kavatseb vähendada 2020. majandusaasta põgenike piirarvu 18 000-ni – paluvad senaatorid, et president suurendaks USA-sse saabuvate põgenike arvu igal aastal nii, et see ületaks praegust 30 000 piiri.

Senaatorid leidsid ühtlasi, et Trumpi administratsiooni plaan peatada riikliku julgeoleku tagamiseks 2020. majandusaastal põgenike ümberjagamisprogramm, on äärmiselt alarmeeriv. Nende sõnul on USA-l vastutus olla abivalmis ja kaastundlik maailma kõigi põgenike vastu.

„Ehkki mõned kongressi liikmed on juba avaldanud rahulolematust 2019. majandusaastal tehtud muudatuste osas põgenike ümberjagamisel ning tavapärasest väiksemate vastuvõtuarvude pärast 2017. ja 2018. aastal, on põgenike vastuvõtmise täielik lõpetamine veelgi alarmeerivam. [—] Soovitame tungivalt suurendada põgenike ümberjaotamiste arvu ja võtta selle arvu piires vastu nii palju põgenikke kui võimalik,“ seisis kirjas.

Ehkki uuringud kinnitavad, et põgenike vastuvõtmine ja ümberjaotamine läheb Ameerika maksumaksjale maksma 9 miljardit dollarit viie aasta jooksul, väidavad senaatorid, et USA vajab migrante majanduskasvu tagamiseks.

Põgenike vastuvõtuarvu suurendamine oleks aga vastuolus Trumpi eelmise valimislubadusega vähendada immigratsiooni kõikjal USA-s. Trumpi hiljutine otsus kehtestada järgmiseks aastaks põgenikele 18 000 piir tähendab seda, et vastu võetakse ligi 80% vähem põgenikke kui  Obama ajal, mil võeti igal aastal vastu umbes 85 000 põgenikku.

Lisaks sellele on antud välja määrus, mis võimaldab kohalikel omavalitsustel ja kogukondadel ise otsustada, kas nad soovivad põgenikke vastu võtta või mitte. Varasemalt selline võimalus puudus ja mitmed Tennessee osariigi linnad läksid föderaalvalitsuse vastu kohtusse, kuna nende linnadesse paigutati põgenikke ilma igasuguse eelneva aruteluta. Sarnaste probleemidega on silmitsi seisnud ka teised osariigid.

Allikas: Breitbart

Refereeris Triin van Doorslaer