Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Liberaalses maailmas muutub soovahetus äraspidiseks moeasjaks – ja seda tehakse aina nooremate lastega

-
08.12.2019
© AFP/Scanpix

Šotimaal elav transsooline paar on otsustanud võimaldada oma 5-aastasel pojal saada n-ö tüdrukuks. Poisi „isa“ Greg Rogers, kes tegelikult on sündinud naisena, ja tema kaasa Jody teatasid hiljuti, et nende poeg Jayden on alustanud soovahetuse protsessiga.

Šoti leht The Daily Record kirjutab, et pärast uudise avalikuks tulemist on perekonda tabanud terav kriitikalaine ja interneti kaudu trollimine.

Gregi sõnul süüdistavad inimesed neid oma lapse ärakasutamises tähelepanu saamiseks ja et poeg tahab ilmselt vahetada sugu seetõttu, et ka Greg on seda teinud. Greg ise väidab, et Jayden ei tea tema soovahetusest midagi ja tunneb teda ainult oma isana.

Jaydeni soovahetus muutus teemaks alles pärast seda, kui osalise kuulmispuudega sündinud Jayden kosus edukast operatsioonist ja hakkas esimest korda elus korralikult rääkima. „Mõni nädal hiljem tuli ta meie juurde ja teatas, et ei taha olla poiss ja et ta on tegelikult tüdruk. Ta tahtis kanda tüdrukute riideid, seega otsustasime asjaga kaasa minna ja ostsime talle sellised riided,“ selgitas Jody. Tema sõnul arvavad inimesed, et nad on oma last selleks sundinud.

Jaydeni õpetajad ja sõbrad olevat tema soovahetuse sooviga leppinud. „Ka sotsiaaltöötajad on näinud, et Jayden on hästi hoitud ja neil ei ole kahtlusi. Meie ainus soov on, et Jayden oleks õnnelik ja uhke selle üle, kes ta on,“ lisas Jody.

Laste soovahetust tuleb Suurbritannias ette üha sagedamini. Aprillis kirjutas The Daily Mail, kuidas ühe soovahetuskliiniku viis arsti otsustasid töölt lahkuda, kuna nende juurde toodi üha nooremaid lapsi, mõned neist kõigest kolme aastased. Viimase kolme aasta jooksul on kliinikust lahkunud vastuoluliste soovahetuspraktikate tõttu 18 töötajat.

Mitmed arstid on avaldanud muret, et lapsi diagnoositakse soodüsfooria osas valesti ja liiga rutakalt. Samuti pelgavad spetsialistid, et lapsi on soovahetusele suunatud või neile on selleks avaldatud survet. Spetsialistide sõnul võivad väga noored patsiendid saada lobigruppide ja pealetükkivate vanemate tõttu püsivaid kahjustusi. Lisaks kasutavad mõned lapsed transidentiteeti erinevate probleemide lahendamiseks (näiteks väärkohtlemine, perevägivald, kiusamine jne).

Allikad: The Daily Record, The Daily Mail

Lisatud täienduseks: Yle MOT saates räägiti sugu muuta soovivatest neidudest, kelle hulk on Soomes plahvatuslikult kasvanud. Kuue aastaga on number neljakordistunud.

Enamus on sündinud kui tüdrukud, kes pole rahul oma sugupoolega. Sarnane trend on iseloomulik kõigile Läänemaadele, vahendab Iltalehti.

Saates  räägiti 27-aastase Nitaga, kes kahetseb oma muutumist naisest meheks. Nita väitel pole aga sobilik rääkida, et inimene oma otsust kahetseb või et saab oma olukorras diagnoosi liiga kergesti.

Paljud soome lapsevanemad kardavadki seda, et nooruk hiljem kahetseb oma soovahetust. Nüüd hakatakse välja selgitama seda, kui paljud soovahetusoperatsiooni läbi teinud oma otsust kahetsevad. (eestinen.fi)

Uued Uudised on varem kirjutanud Rootsist, kus sugu muutnud tüdrukud kahetsevad seda hiljem ja paljud on riigi kohtusse kaevanud just sellepärast, et neid ei hoiatatud piisavalt.