Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksa roheliste (ja Eesti presidendi) märg unelm: kliimapassidega globaalsed kliimakodanikud

-
14.12.2019
Kardetavalt tõusuvee alla jääva Tuvalu peasaar Funafuti.
© AP/Scanpix

Saksa väljaande Focus andmeil nõuab sealsete Roheliste poliitik ja Bundestagi asepresident Claudia Roth globaalse soojenemise tagajärgedest tingituna „kliimapõgenikele“ nn rohelist kliimapassi.

Bundestagi asepresident peab hädatarvilikuks tegutseda kiiresti Vaikse ookeani saareriikide kodanike puhul. Sealsed elanikud ei tohiks tema arvates muutuda kodakondsusetuks, kui nende riiki enam füüsiliselt ei eksisteeri.

See dokument võiks “võimaldada mõjutatud isikutel varakult liikuda turvalistesse riikidesse – ja anda neile seal kodakondsusetaolised õigused”, rääkis Roth reedel Saksamaa ajalehtedele. Roheliste ettepanek selle kohta oli Bundestagi päevakorras keskpäeval.

Taotluses kutsutakse föderaalvalitsust üles selles küsimuses rohkem osalema. “Kliimakriis on rände ja põgenemise põhjustaja – eriti Okeaanias, mis on ise globaalsele soojenemisele kõige vähem kaasa aidanud,” ütles Roth. “Kliimakaitse on seega globaalse õigluse küsimus.” Praeguseks olevat sellele Saksamaal pööratud liiga vähe tähelepanu.

Bundestagi asepresident peab vajalikuks tegutseda eriti seoses Vaikse ookeani saareriikide kodanike heaks, kelle riik ähvardavat merre kaduda. Selliste riikide nagu Tuvalu ja Kiribati elanikud ei tohiks muutuda kodakondsusetuks, kui nende riiki enam ei oleks. “Rahvusvaheline õigus nõuab kodakondsusetuse vältimist,” ütles Roth. “Võimalus võiks olla ka kodakondsuse saamine vastuvõtvas riigis”.

Kauni ettepaneku taga on senise rändekriisi viimine uude dimensiooni. Ootamata isegi ära seda, et kliima soojenemine toob kaasa vastavaid eesmärke, ennustatakse mingit piibellikku üleujutust. Isegi kui see peaks hakkama teostuma, on maailma üldsusel, eriti naaberriikidel piisavalt aega pakkuda abi emigreerumiseks.

Ent hakates jagama mingeid rohelisi passe kõigile neile, kes väidavad end olevat „kliimapõgenikud“, avame globaalse pandora laeka. Pole siis ime, et meie president Kaljulaid oli kliimahüsteeria vaimus Tuvalu 10 tuhat elanikku juba ilma passidetagi vastu võtma Hiiumaale.

Mart Ummelas, kolumnist