Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Euroopa Komisjoni president sattus telefoniskandaali

-
23.12.2019
© ZUMAPRESS.com/Scanpix

Saksamaa kaitseministeerium kustutas andmed oma endise ülemuse ja Euroopa Komisjoni uue presidendi Ursula von der Leyeni telefonist, kirjutab Breibart, Roheliste partei pressiesindaja Tobias Lindner esitas kriminaalkaebuse seoses Ursula von der Leyeni ametlikust telefonist andmete kustutamisega Saksamaa kaitseministrina töötatud perioodist.

„Peame eeldama, et ametis olevad inimesed hävitasid tõendid. Sellised toimingud võivad olla olulised,“ ütles Lindner Deutsche Welle edastatud kommentaarides. „Esiteks ütlesid nad, et von der Leyeni telefoni ei leitud, nad ei teadnud, kus see asub. Nädal tagasi ütlesid nad, et see on ministeeriumis, kuid PIN-koodi teadsid vaid von der Leyen ja eile tunnistasid nad, et vastavad telefoniandmed olid augustis kustutatud,” lisas ta.

Von der Leyeni kustutatud andmete paljastamine on seotud Saksamaa korruptsiooniuurimisega sõjaliste kulutuste suhtes. Angela Merkeli kaitsja Ursula von der Leyen oli Saksamaa kaitseminister aastatel 2013-2019 enne kui ta määrati Euroopa Komisjoni presidendiks. Kaitseministrina töötamise ajal kulutas von der Leyen miljoneid eraõiguslikele sõjaliste nõustamisettevõtetele. Saksamaa föderaalne riigikontroll paljastas, et ministeerium kulutas nendele ettevõtetele tohutult rahasummasid ja sõlmis sageli lepingud pakkumismenetluseta, ajendades parlamentaarseid uurimisi. Saksamaa parlamendi Bundestagi liikmed usuvad, et von der Leyeni telefonist kustutatud andmed võisid näidata, et uus EL-i pealik rikkus nõustamislepingute sõlmimisel seadust paberjäljest lahkumata. Tobias Lindner ütles, et kustutatud andmete taastamiseks tuleks pingutada ja et von der Leyeni järeltulija Annegret Kramp-Karrenbauer peaks karistama kaitseministeeriumis andmete kustutamise eest vastutavaid isikuid. “Pole vastuvõetav, et ministeerium jätkab komisjoni uurimistöö torpedeerimist,” ütles Lindner.

Skandaalis on tõmmanud paralleele Hillary Clintoni e-skandaaliga, kus endine presidendikandidaat talletas salastatud teavet privaatses e-posti serveris. FBI prokurör ütles, et tema arvates kasutas pr Clinton serverit, et vältida tema e-kirjade sisu puudutavate teabenõuete vabadust.
Siiani pole Hillary Clintonile seoses skandaaliga kriminaalsüüdistusi esitatud.