Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Türgi kasutab taas migrante Euroopa ähvardamiseks – ja see ongi trump uusosmanite tagataskus

-
28.12.2019
Süüria põgenike laager Türgis Nizipis.
© Reuters/Scanpix

Türgi ähvardab taas Euroopat migrantide uputusega. Kuna tuhanded inimesed põgenevad Süüriast Idlibi pommitamise eest, hoiatab Türgi president Erdogan, et Türgi ei ole võimeline uue põgenikelainega toime tulema, kirjutab Deutsche Welle.

Hetkel peatub Türgis ligi 3,7 miljonit Süüria põgenikku, mis on maailma suurim põgenikekogukond. Türgi pelgab, et uus massiline põgenemine Idlibi provintsist, kus elab 3 miljonit inimest, võib osutuda Türgile liialt koormavaks.

Pühapäeval Istanbulis kõneledes ütles Erdogan: „Kui vägivald Idlibis ei lõppe, kasvab see [põgenike] arv veelgi. Sel juhul ei suuda Türgi niisuguse põgenike hulgaga üksi hakkama saada.“ Ta lisas: „Meile avalduvat negatiivset survet hakkab tundma ka Euroopa, eriti Kreeka.“ Ühtlasi hoiatas ta, et 2015. aasta migratsioonikriisi kordumine on vältimatu. „Kutsume Euroopa riike üles kasutama oma energiat Idlibi tapatalgute peatamiseks ja mitte Türgi kritiseerimiseks Süürias ette võetud legitiimsete sammude pärast,“ teatas ta.

See ei ole esimene kord, kui Türgi ähvardab Euroopat migrantidega üle ujutada. Sarnaseid ähvardusi võis kuulda ka sügisel, mil Türgi nõudis Euroopa riikidelt toetuse suurendamist. Augustis aga teatas Türgi siseministri Süleyman Soylu „Me seisame silmitsi ajaloo suurima migratsioonilainega. Kui me otsustame avada oma piiri migrantidele, ei suuda ükski Euroopa valitsus enam püsida kauem kui kuus kuud. Soovitame neil meie kannatust mitte proovile panna.“

Hiljuti teatas aga Erdogan vastuseks Euroopa Liidu sanktsioonikavale, et Ankara võib vabastada kõik äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liikmed, kes tal praegu Türgi vanglates on.

Allikas: Deutsche Welle, Voice of Europe