Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Raevus ei valita enam sõnu: äärmuslik Briti parlamendisaadik võrdles Brexitit Natsi-Saksamaal toimunuga

-
17.01.2020
Kuulus Big Ben tiksub üha vähenevat ajavoolu Brexitini. Pilt on illustratiivne.
© ZUMAPRESS.com/Scanpix

Briti parlamendi lordide koja saadik võrdles oma vihakõnes Brexitit Natsi-Saksamaaga. Liberaaldemokraatliku partei saadik lord Greaves’i sõnul nutavad inimesed end Brexiti pärast õhtuti  magama ja väljendas oma muret selle üle, mis hakkab juhtuma pärast 31. jaanuarit, mil Suurbritannia lahkub lõpuks EL-ist.

Lordide kojas peetud emotsionaalses kõnes ütles Greaves, et pelgab sarnaste sündmuste vallandumist, mis leidsid aset Saksamaal 1930. aastate alguses. Tema sõnul on osa rahva hulgas levinud vaenulikud hoiakud ja ta kardab, et edaspidi hakatakse rüvetama Euroopa Liidu kodanike maju ja ahistama neid tänavatel.

„Siin riigis on palju inimesi, kes on kohkunud, mures, inimesed nutavad end õhtuti magama, nad nutavad hommikul ärgates ja lohutuseks kuulevad nad ainult südametute ning põikpäiste tooride tänitamist,“ ütles Greaves. „Inimesed tunnevad kaotusvalu, mida võib võrrelda leinavaluga ja leinamise protsess on alles alguses.“ Tema väitel on inimesed Brexiti tõttu isegi abielusid lahutanud ja ta kardab, et 1. veebruaril ootab Suurbritanniat ees vägivallalaine.

„Kardan, et 31. jaanuaril võivad mõnel pool juhtuda asjad, mis meenutavad 1930. aastate alguses Saksamaal toimunut,“ lisas Greaves.

Lordi sõnad tekitasid teiste saadikute hulgas pahameelt ja hämmastust. Mitmed leidsid, et Greaves läks oma ütlemistega liiga kaugele.

Brexitit toetav leiboristide saadik lord Grocotti ütles oma sõnavõtus, et Greaves’i võrdlused on šokeerivad. „Ta tõmbas praegu paralleele, mis on küllaltki uskumatud. Võrdles 1. veebruari Suurbritanniat 1933. aasta Natsi-Saksamaaga. Kas seda oleks võimalik natuke täpsemalt lahti rääkida, sest mulle tundub see küll väga kaugeleulatuva järeldusena.“

Lord Greaves vastas sellele kommentaarile: „Eks me näe.“ Hiljem püüdis ta aga oma sõnadest siiski taganeda ja väitis, et ta ei võrrelnud Brexiti järgset Suurbritanniat Natsi-Saksamaaga.

Allikas: The Daily Express