Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

ÜRO üleskutsele lõpetada ajutiselt sõjad on reageeritud leigelt

-
25.03.2020
Filipiinide kommunistide Uus Armee.
© AFP/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres tegi esmaspäeval üleskutse viivitamatuks ülemaailmseks relvarahuks, et kaitsta konfliktialade tsiviilelanikke koroonaviiruse pandeemia hävitustöö eest.

Filipiinide kommunistlikud mässulised teatasid kolmapäeval, et kavatsevad kinni pidada relvarahust ning tulevad sellega vastu ÜRO juhi üleskutsele peatada kõik relvakonfliktid koroonaviiruse pandeemia vastase võitluse ajaks. Uue Rahvaarmee mässulistele on antud korraldus peatada kõik rünnakud ning asuda kaitsepositsioonidele alates 15. aprillist, seisis Filipiinide Kommunistliku Partei avalduses.

Tegu pole kommunistide algatusega – president Rodrigo Duterte kuulutas eelmisel nädalal välja ühepoolse relvarahu kommunistlike mässulistega, et keskenduda võitlusele koroonaviiruse levikuga. Kommunistlikud mässulised on laostanud Filipiinide maapiirkondi enam kui poole sajandi jooksul, muutes selle Aasia üheks pikimaks vastupanutegevuseks keskvõimudele.

Islamimaailm jätkab endist viisi, mida näitavad ka uudised. Relvastatud isikud ründasid kolmapäeval Afganistani usuvähemuse sikhide pühakoda pealinna Kabuli vanalinnas ning tapsid hommikuse palvuse ajal vähemalt neli inimest, ütles sikhist parlamendiliige. Tšaadis sai islamiäärmuslaste rühmituse Boko Haram rünnakus surma 92 sõjaväelast, teatas teisipäeval president Idriss Deby Itno.

Kongo Demokraatliku Vabariigi kirdeosas on viimase kahe nädala jooksul sõjaväe ja rühmituse Liitlasdemokraatlikud Jõud (ADF) mässuliste kokkupõrgetes saanud surma 14 sõdurit ja 62 mässulist. ADF-il on ühisjooni nii relvarühmituse kui kuritegeliku organisatsiooniga, ehkki tundub, et selle liikmed järgivad radikaalset islamistlikku ideoloogiat.

Islami pühasõdalastele on verevalamine asi, mida ei takista ka ülemaailmsed kriisid -seda tõestavad nii ADF-i kui Boko Harami tegevus.

ÜRO on kutsunud üles lõpetama ka sõda Süürias. Sellele üleskutsele esialgu reageeringuid pole, samas on Afganistanis, kus islamiliikumine Taliban sõlmis relvarahu USA-ga, jätkunud sõda valitsusvägede vastu. (BNS-UU)