Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paavst, kes oli nördinud kirikuuste sulgemise pärast, pidas tähtsaimate pühade missa ainult kaamerate ees

-
13.04.2020
Rooma paavst Fransiscus.
© Scanpix.

Paavst Franciscus, kes veel kuu aja eest avaldas nördimust selle üles, et krikute uksed viiruse koroonaleviku tõttu suletakse, oli sunnitud murdma sajanditepikkuse traditsiooni ja pidama ülestõusmispüha missa Urbi et Orbi linnale ja maailmale otseülekandena tühjale väljakule kaamera ees.

Muu hulgas hoiatas paavst Euroopa Liitu, et see võib kokku kukkuda, kui ei suuda piirkonna taastamise küsimustes kokku leppida.

Kuu aja eest väljendas paavst Francsiscus rahulolematust Itaalia võimude otsusega sulgeda Roomas kuni kõik pühakojad. Nüüdseks on neid piiranguid laiendatud oluliselt veelgi.

Mäletatavasti ütles ta, et „drastilised meetmed pole alati head“.

Itaaliast on kujunenud üks suurima koroonaviirusest tingitud haiguste ohvritearvuga piirkondi Euroopas.

Ülestõusmispühad on katoliiklikus Itaalias aasta suurimad pühad. Itaalia valitsuse teatel karistasid politseipatrullid ülestõusmispühade nädalavahetusel liikumispiirangute rikkumise eest üle 12 500 inimese, kellest 150 on silmitsi kriminaalsüüdistustega.

Itaalia siseministeeriumi laupäevaste andmete järgi peatasid patrullid üle 280 000 inimese, et uurida neilt, miks nad kodust väljas on.

EELK peapiiskop Urmas Viilma kirjutas, et Jeesuse tühjal haual on tänavu eriti tugev sõnum.

„Väidetavalt mõjutab koroonaviiruse pärast kodudesse sulgumine praegu juba enam kui poolt kogu maailma elanikkonnast. Järelikult on tühjad üle maailma mitte ainult kirikud, vaid ka kõik teised pühakojad: palvemajad, sünagoogid, mošeed, templid … Aga ka sekulaarse maailma kaubandustemplid hiiglaslikest kaubandus- ja meelelahutuskeskustest väikeste butiikideni,“ jutlustass Viilma.

Ta lisas, et üle maailma, üle rahvaste, riikide, kultuuride ja religioonide ulatuv tühja haua sõnum on sel aastal erakordselt võimas, ent see ei ole sõnum, et Jumal on meid maha jätnud.

Muide, Delfi ajakirjanik Krister Paris on ühes raadio poliitsaates avaldanud “geniaalset” arvamust, et kirikuuste sulgemisega piiratakse inimeste usuvabadust.