Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Liberaalide ja vasakpoolsete rünnakud Poola ja Ungari vastu ei vaibu ka hulleima pandeemia ajal

-
16.04.2020
Euroopa Parlamendis on nii föderaliste kui riikide liidu toetajaid ning see ongi demokraatlik.
© Uued Uudised

Euroopa Parlamendi nelja suurema fraktsiooni juhid on koostanud resolutsiooni, mis kujutab endast järjekordset rünnakut Poola ja Ungari vastu.

Resolutsiooni koostajateks on Euroopa Rahvapartei (EPP), sotsialistid, rohelised ja Renew Europe grupp ning muuhulgas kritiseerivad nad resolutsioonis Poola otsust korraldada mais presidendivalimised.

Mitteametliku teabe kohaselt tuleb resolutsioon hääletusele selle nädala lõpus toimuva europarlamendi istungi ajal. Lisaks on resolutsioonis ka õigusriiki puudutav peatükk vihjega Poolale ning Ungarile.

Resolutsiooni autorid on pettunud Ungari valitsuse otsuse üle „laiendada riigi eriolukorda määramata ajani ja võimaldada valitsusel anda määramata aja jooksul välja seadusi“. Ungari valitsuse kõneisik Zoltán Kovács selgitas artiklis Politicole, et rahvusvaheline meedia on andnud Ungari riigis väljakuulutatud eriolukorrast väga väära pildi:

„Seadus piirab selgelt valitsuse õigusi olla n-ö ainuvalitseja. Seadus on mõeldud väga selgelt üksnes pandeemia kahjulike mõjude ennetamisele, ravimisele, likvideerimisele ja kõrvaldamisele. Valitsusel ei ole õigusi kehtestada seadusi, mis selle eesmärgiga seotud ei ole. Uued piirangud on suunatud väga konkreetselt viirusega võitlemist takistava valeinfo levitamise vastu ja on sõnastatud napilt, et vältida nende kasutamist poliitilise tsensuuri vahendina.“

Lisaks võib Ungari parlament riigis kehtiva eriolukorra igal hetkel lõpetada. Kovácsi arvates peaks Euroopa Liit keskenduma pandeemiaga võitlemisele, mitte raiskama oma energiat Ungari vastaste resolutsioonide ja kaebuste koostamisele.

Hoolimata sellest, et seadus piiritleb väga rangelt, millised on peaminister Viktor Orbáni õigused eriolukorra ajal, paistab ikkagi, et Poola ja Ungari vastased poliitilised jõud jätkavad oma rünnakutega ning kasutavad koroonaviiruse kriisi uue konservatiivsete valitsuste vastase tormijooksu alustamiseks.

Nelja eelnimetatud europarlamendi fraktsiooni juhid mõistavad ühtlasi hukka Poola valitsuse poolt astutud samme, eriti aga seda, et Poola valitsus on otsustanud viia pandeemia ajal läbi presidendivalimised. Nende sõnul „kujutab see endast ohtu Poola kodanike eludele ja õõnestab vabade, võrdsete, otseste ja salajaste valimiste kontseptsiooni, nagu seda näeb ette Poola põhiseadus“.

Resolutsiooni autorid kutsusid ühtlasi Euroopa Komisjoni üles hindama, kas Ungari erielukorra meetmed on ikka kooskõlas EL-i seadustega ja tegid Euroopa Liidu Nõukogule ettepaneku võtta uuesti arutelu alla Artikkel 7 käivitamise võimalus [Euroopa Liidu lepingu artiklis 7 nähakse ette võimalus peatada teatavad liidu liikmelisusest tulenevad õigused, sealhulgas hääleõigus nõukogus, kui ELi riik rikub oluliselt ja jätkuvalt väärtusi, millel EL rajaneb.]

Allikas: Remix