Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Midagi uut Prantsusmaal: president Macron mõistis hukka islamiseparatismi

-
04.09.2020
Prantsusmaa president Emmanuel Macron esinemas.
© AFP/Scanpix

President Emmanuel Macron kritiseeris reedel islamiseparatismi Prantsusmaal ja neid, kes taotlevad selle kodakondsust, kuid ei aktsepteeri Prantsusmaal tagatud õigust jumalat teotada, vahendab BNS meediakanalit AFP.

Macron kaitses satiirilist nädalalehte Charlie Hebdod, mille toimetuses korraldasid Prantsusmaal sündinud islamiäärmuslased 2015. aasta jaanuaris prohvet Muhamedi karikatuuride tõttu terrorirünnaku.

Ajaleht avaldas pildid ka sel nädalal, kui algas kohtuprotsess 14 inimese üle seoses 2015. aasta Charlie Hebdo ja ühe koššertoidukaupluse rünnakutega.

Macron kõneles reedel tseremoonial, milles eesmärgiks oli tähistada Prantsuse demokraatlikku ajalugu ja uute kodanike naturaliseerimist.

“Sa ei saa valida üht osa Prantsusmaast. Sa valid Prantsusmaa… Vabariik ei luba kunagi ühtegi separatistlikku ettevõtmist. Vabadus tähendab Prantsusmaal vabadust uskuda või mitte uskuda. Kuid see on lahutamatu vabadusest ennast väljendada kuni jumalateotuse õiguseni välja. Prantslane olla tähendab kaitsta õigust ajada inimesi naerma, kritiseerida, pilada, karikeerida,” sõnas ta.

Aastal 2015 korraldatud terrorirünnakus hukkus 17 inimest ning see oli esimene mitmest järgnevatel aastatel Euroopat raputanud Islamiriigi terroriaktidest.

Macroni tsentristide valitsus on lubanud võtta lähikuudel vastu seaduse islamiseparatismi vastu, kuid pole selge, mida täpselt see reguleerima hakkab, kirjutas Associated Press.

Kogu selle uudise põhiküsimus on see, mida peab Macron silmas islamiseparatismi mõiste all, kuid varasemates uudistes on seda käsitletud kui islamiusulistega asustatud piirkondade teket ja nende toimimist mitte Prantsuse, vaid šariaadi seaduste järgi. See protsess on Prantsusmaal väga kaugele arenenud.

Küsimuseks on ka mõiste “jumala teotamine” – religiooni võib küll oma maailmavaatest lähtuvalt kritiseerida, kuid “teotamine” tähendab ilmselgelt juba mõistlikkuse piiridest väljumist. Ehk siis Charlie Hebdo pildid pommiga prohvet Muhamedist on õigustatud, sest tema nimel tehakse terroriakte, kuid mitte mistahes jumala teotamine ainuüksi seetõttu, et võidelda ateistlikult religiooni vastu.

Iraani välisministeerium ütles neljapäeva õhtul, et piltide taaskordse avaldamisega solvatakse maailma rohkem kui miljardit moslemit.

“Prantsuse väljaande solvav samm on provokatsioon,” ütles ministeerium. “Islami püha prohveti, aga ka mis tahes teiste jumala prohvetite solvamine või lugupidamatuseavaldus on täiesti vastuvõetamatu.”

Islam peaks sel juhul ise võitlema selle vastu, et äärmuslased Allahi ja tema prohveti nimel massimõrvu ei sooritaks, kuid seda soovi pole see religioon üles näidanud. (AFP-BNS-UU)