Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola: europarlamendi raportis nähakse õigusriigi põhimõtete rikkumist kõiges, mis ei sobi vasakideoloogiatele

-
15.09.2020
Poola valitseva Õigluse ja Õigluse (PiS) partei liige Patryk Jaki kritiseeris nimetatud raportit väga teravalt ja ütles, et selles nähakse õigusriigi põhimõtete vastu eksimisena kõike, mis ei ole vasakpoolne.
© Reuters/Scanpix

Euroopa Parlamendis hiljuti toimunud debati ajal õigusriigi põhimõtete ja LGBT õiguste üle kritiseeris Poola parlamendisaadik Patryk Jaki teravalt vasakpoolseid sõnavabaduse ründamise eest ja katsete eest survestada suveräänset Poola rahvast. Õigusriigi teemalise debati aluseks oli õiguskomisjoni juhi Juan Fernando Lopez Aguilari koostatud raport.

Poola valitseva Õigluse ja Õigluse (PiS) partei liige Patryk Jaki kritiseeris nimetatud raportit väga teravalt ja ütles, et selles nähakse õigusriigi põhimõtete vastu eksimisena kõike, mis ei ole vasakpoolne. „Kohtunike poliitilise aktivismi keelamine on kohtude iseseisvuse jaoks otsustava tähtsusega. Teie arvates riivab see õigusriigi põhimõtteid,“ ütles Jaki, Poola endine asejustiitsminister.

Ta uuris, kas europarlamendi liikmetel üldse on veel mingit arusaama sellest, kuidas demokraatia toimib: „Kas mõistate, millel tugineb demokraatia? Kui oluline on demokraatia jaoks sõnavabadus? Võimalus asutada poliitilisi parteisid, kristlikke ja konservatiivseid poliitilisi gruppe, nagu seda tegi Robert Schumann. Meile Poolas on teie ideoloogia tuttav. Minevikus kasutasid kommunistid samasugust sõnastust ja nimetasid tsenseerimist vabaduse kaitsmiseks,“ ütles Jaki.

Ta viitas protestidele, mis leidsid Poolas Aset Margot-nimelise LGBT aktivisti arreteerimise järel. Isik arreteeriti vandaalitsemise, vägivallatsemise ja vägivalla õhutamise eest, kuid vasakpoolsed pidasid vajalikuks protesteerida. Jaki mainis ka, et Poolas ei ole mingeid LGBT-vabu tsoone ja et tegemist olevat vaid vasakaktivistide poolt leiutatud jutuga.

Seejärel viitas Jaki Euroopa Parlamendi silmakirjalikkusele, kui asi puudutab õigusriigi põhimõtteid. „Kas olete kursis, et meil määratakse justiitsnõukogu koosseis parlamendis samamoodi nagu Hispaanias, samasuguse enamusega nagu Hispaanias. Ja mida te ütlete? Et Hispaanias on kõik korras.“ Tema sõnul rünnatakse selles küsimuses ainult Poolat ja põhjusel, et Poolas on üks suur konservatiivne võrgustik väga edukas, süüdistab Euroopa Parlament Poolat õigusriigi põhimõtete rikkumises.

Ta tõi veel ühe näite hiljutisest aborditeemalisest debatist Poola parlamendis, mille käigus ei võetud vastu ega muudetud ühtegi abordiga seotud seadust, kuid ainuüksi selleteemalise debati pidamise eest süüdistati Poolat taas õigusriigi ründamises.

Lõpetuseks ütles Jaki, et EL-i poliitikuid ei häiri Lenini kuju Saksamaal, kuid neid häirib ja solvab see, et Poola kaitseb traditsioonilise pereväärtusi.

EL-i justiitsvolinik Vera Jourova teatas debatil, et Poola vastu rakendatakse lubatud meetmeid ja et üsna pea otsustatakse, kuidas minnakse edasi Poola kohtureformi puudutava kohtuasjaga. Ühtlasi hoiatas ta, et kui Poolas toimub LGBT inimeste põhiõiguste rikkumine, siis jääb Poola ilma EL-i toetustest.

Allikas: Remix News