Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas erukindral Ants Laaneots kaitseliitlase Martin Helme pihta paukpadrunitega tulistas

-
25.09.2020
RIIGIKOGU
© Riigikogu

See, et opositsioon ründab kavalalt, kuid sageli umbropsu, selgus rahandusminister Martin Helme umbusaldamisel, kui üks umbusklejatest, reformar Ants Laaneots puusalt ministri pihta täristas.

“Härra Helme! Tre Raadio saates “Räägime asjast” mõned päevad tagasi teatasite kuulajatele, tsiteerin: “Minu silmis on viimase nädala jooksul tekkinud väga-väga tõsine küsimärk Kaitseväe juhataja pädevuses.” Tsitaadi lõpp. Viidates ilmselt sellele, et oleksite väga rahul, kui kindralmajor Herem lahkuks oma ametikohalt. Tuletan teile meelde, et Herem on kutseline ohvitser rohkem kui 20-aastase staažiga, läbi teinud silmapaistva karjääri rühmaülemast kuni Kaitseväe juhatajani. Ja muuseas ta ei teeni mitte Rahandusministeeriumis, aga Kaitseministeeriumis. Uurisin teie teadmisi või CV-d, õigemini, sõjaasjanduse küsimustes. Ilmnes, et te olete pärast ajaloo õppimist Tartu Ülikoolis töötanud ainult tsiviilametikohtadel. Te pole kunagi teeninud ei Kaitseväes, ilmselt ka mitte Kaitseliidus. Te olete sõjaväelise poole pealt vaadates nullteadmistega riigikaitse valdkonnas. Kuidas te võtsite nii palju häbematust, olles täielikult ebakompetentne, arvustada Kaitseväe juhatajat? Eriti sõjalises valdkonnas muidugi. Ütlen ausalt, teie käitumises ja tegudes paistab küll välja, põete rasket staarihaigust. Soovitan sellest lahti saada ja harida end veidi riigikaitse valdkonnas,” põrutas erukindral.

Selgus siiski, et kas kindralihärra ei osanud CV-d lugeda või polnud selles täpset infot, aga sel korral põrutas ta puusse, sest Martin Helme on enne poliitikukarjääri olnud aktiivne kaitseliitlane.

“Kõigepealt väike õiendus, olen olnud Kaitseliidus alates põhimõtteliselt 1992. aastast. Lõpetasin Kaitseliidus aktiivse tegevuse siis, kui mind valiti Riigikogu liikmeks. Olen seal saanud väljaõppe miinipilduri, kuulipilduri ja B-kategooria lõhkeaineeksperdina, ja teeninud seal välja ka seersandi auastme. Nende aastate jooksul, selle paarikümne aasta jooksul, mil ma olin Kaitseliidus, olen käinud õppustel rohkem kui keskmine ajateenija. Aga ma ei väida selle tõttu, et ma olen tohutu suur riigikaitsespetsialist. Küll ma ütleksin selle kohta, et selle jaoks ei pea olema riigikaitsespetsialist, et teada – Kaitseuuringute Keskus avaldas umbes poolteist aastat tagasi analüüsi, milles ta tegi põhjaliku uurimuse Baltikumi õhuturbest. Nende suurte punaste tähtedega kirjutatud järeldus oli, et meil on tõsine võimekuslünk keskmaa õhutõrjes. Tõsine võimekuslünk, mis tähendab, et kuni selle päevani, kui oli vaja hakata EKRE-le vastu vaidlema, ei vaidlustanud seda keegi. Ja siis ühel päeval keerasid kõik 180 kraadi ja ütlesid, et lollakad olete. Aga nii palju mul pädevust on ja selle jaoks ei peagi isegi väga palju pädevust olema, nii palju on tervet mõistust meil kõigil, et kui sa näed tehingut, mis on neli korda odavam või soodsam kui kõrval olev tehing, ja tehingut, mille sa saad ära teha järgmise paari aasta jooksul võrreldes sellega, mis meil on kavas 10 või 15 aasta pärast, siis selle jaoks ei ole vaja teha kontorikarjääri kaitsejõududes, et öelda, et see on hea tehing,” lausus rahandusminister.

Mis aga puutub vihjesse raskete staarihaiguste kohta, siis lähem seda raskelt põdev inimene istub üsna Laaneotsa kõrval ja tema nimeks on Jürgen Ligi, kes peab Hunt Kriimsilma seitset ametit ning usub enda piiritusse tarkusesse. Sealsamas on ka Taavi Rõivas, kes usub ennast olevat ajaloo parim Eesti peaminister. Nii et kindralihärral on staarihaiged pigem oma erakonnas, kus ministrid võiksid vabalt pidada ka lüpsja, günekoloogi ja keevitaja ametit.

Riigikaitse on Eesti üsna laiapõhjaline, nii et kaitseliitlastena on paljud sõdimist õppinud ja teavad, mis see on. Aga Ants Laaneotsa selline teadmatusest lahmimine lubab oletada, et reformarid ei oma täit ülevaadet tegelikkusest ka tähtsamates küsimustes, kui nad oma süüdistusi välja kujundavad.

Lisaks pookis Laaneots Martin Helmele külge ka oma arvamuse: “Viidates ilmselt sellele, et oleksite väga rahul, kui kindralmajor Herem lahkuks oma ametikohalt.” See on erukindrali isiklik arvamus, mitte rahandusministri oma, kelle suhu ta Heremi lahkumise mõtte sokutas.