Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti riigireiting püsib senisel kõrgel tasemel

-
28.09.2020
Eestis on ametnikkonnas juurdunud siirdumine ühelt toolilt teisele. Pilt on illustratiivne.
© UU

Eesti valitsus ja EKRE ministri poolt juhitav rahandusministeerium on teinud väga head tööd, mida kinnitab ka reitinguagentuur Fitch tulemus, kes kinnitas Eesti pikaajalise riigireitingu senisel kõrgel AA- tasemel stabiilse väljavaatega.

Kuigi opositsioon ja peavoolumeedia on püüdnud viimased poolteist aastat näidata valitsust saamatuna ja kritiseerinud pidevalt majanduspoliitikat, kuni umbusaldamisteni välja, on see osutunud kibestunud tühikargamiseks, sest faktilised näitajad räägivad teist keelt.

Eesti reitingut toetavad muu hulgas tugevad institutsioonid, usaldusväärse eelarvepoliitika taust koos madala võlakoormusega ja netolaenuandja positsioon, leiab agentuur.

Eesti võlakoormus oli koroonapandeemia puhkedes Fitchi hinnatavate riikide hulgas üks madalamaid, ulatudes 2019. aasta lõpus 8,4 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP). Agentuuri prognoosi kohaselt kasvab see 2020. aasta lõpuks 15,2 protsendini SKP-st.

Eesti on väikese ja avatud majandusena koroonaviiruse mõjudele hästi vastu pidanud, seda tänu IKT-teenuste suurele osakaalule ja majanduse suhteliselt väikesele turismiteenuste netoekspordile (ligikaudu protsent SKP-st).

Eesti tööturgu peab Fitch väga paindlikuks, seetõttu kasvas registreeritud töötuse määr augusti lõpuks vaid 7,6 protsendini pandeemia eelselt 5,6 protsendilt. Agentuur prognoosib, et keskmine töötuse määr on 2020. aasta kokkvõttes 7,5 protsenti ja tuleval aastal 8 protsenti, hakates seejärel taas langema.