Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: koroonaviiruse tõttu vähenenud emissioonid ei ole atmosfääri mõjutanud

-
28.09.2020
Kliimauurimisjaam Jan Mayeni saarel. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Vastavalt väga paljudele prognoosidele arvati ka teadlaste ringis, et koroonaviiruse poolt kaasatoodud piirangud peaksid mitte ainult inimeste omavahelises läbikäimises, vaid suurel määral ka tööstuses kaasa tooma süsinikdioksiidi emissiooni märkimisväärse kahanemise – pakuti välja isegi kuni 10%.

See oleks olnud oluliseks panuseks Valitsustevahelise Kliimamuutuste Paneeli (IPCC) otsuste järgimisel, mis seda emissiooni pidevalt vähendada soovib, ja ka Pariisi kokkulepetest kinnipidamist aastani 2030.

Karlsruhe Tehnikaistituudi (KIT) teadlased on olukorda kogu aeg jälginud ja mõõtnud atmosfääri sisaldust erinevate selle komponentide osas – ja mis välja tuleb?

Esiteks – CO2 vähenemise prognoos atmosfääris  ei ole täitunud.

Koroonapandeemia on väga tugevalt mõjutanud meie ühiskondlikku- ja eraelu, inimesed ei reisi, transport ei „tossuta“ ja tööstused seisavad.

Ralf Sussmann KIT-i mägedes asuvast uurimiskeskusest on otse öelnud, et see transpordivoogude (nii õhu- kui maaliikurid) kokkukuivamine atmosfääri koostisele paraku mõju pole avaldanud. Muidugi pole need muutused hetkelise iseloomuga, kuid üsna pikk uurimistsükkel võimaldab oma mõningaid eesmärke ja arusaamasid pisut üle vaadata.

Pariisi kokkulepped vähendada üleüldist soojenemist 1,5 kraadi Celsiuse järgi saaks täita vaid otsekohese gaasi vähendamisega ühes selle hilisema emissiooni vähendamisega kuni nullini aastaks 2055 välja. See iseenesest on juba Thomas Morust meenutav ettepanek, sest kuidas sa ookeanidele selle vajaduse selgeks teed, ja lisaks on see süsinikdioksiid orgaaniline meie looduse koostisosa…

Kokkulepete täitmiseks  oleks vaja, tuletame meelde, igal aastal vähendada emissiooni, 16% 2021, 24% 2022 ja nii riburada pidi edasi. Sussmann arvab, et selleks peaks käiku minema mingid fundamentaalsed muudatused energiatootmises, tööstuses ja transpordis ja neis kõigis kolmes ei ole määravad ilusatele loosungitele vaatamata mitte kellegi vaga soov, vaid kellegi raudne tahe raha ikka enda poole liikuma panna.

KIT-i  mõõtmised on olnud äärmiselt täpsed ja seda kuni tuhandikprotsendilise täpsuseni ja see uurimisasutus on siiani teadaolevalt poliitilistest tõmbetuultest vaba – kuid kui kaua sedagi?!”

Andres Raid, ajakirjanik